U petak i subotu probni završni ispit za osnovce

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Probni završni ispit za učenike osmog razreda biće održan u petak i subotu, 9. i 10. aprila, u svim osnovnim školama, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Probni završni ispit za učenike osmog razreda biće održan u petak i subotu, 9. i 10. aprila, u svim osnovnim školama, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rukovodilac grupe za stručno pedagoški nadzor za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu ističe da će probni završni ispit biti održan u grupama ne većim od 15 učeika, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

„Na osnovu kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2020/2021. godinu i prijemnog ispita i upis učenika za 2021/2022. godinu organizovat će se probni završni ispit za učenike završnih razreda osnovne škole. Konkretno, učenici će 9. aprila polagati test iz matematike a 10. aprila polagat će test za srpski, odnosno maternji jezik i kombinovani test“, kazala je Mirsada Tripković.

Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

„Probni završni ispit je zapravo simulacija završnog ispita, da učenici prođu kroz sve one procedure koje će proći na samom završnom ispitu koji je obavezan za završavanje osnovnog obrazovanja. Naravno da će nastavnici biti uključeni u probni, svakako i u završni ispit kao dežurni nastavnici, gdje će školska komisija, komisija koja se formira na noviou škole preuzeti organizaciju prostora i svega onoga što je neophodno za organizaciju probnog završnog ispita“

Prema aktuelnom kalendaru Ministarstva prosvjete završni ispit će ove godine početi 17. juna testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Test iz matematike radiće se 18. juna, dok je kombinovani test planiran za 19. jun.

Čitajte više

Budući da su žene izloženije negativnim posljedicama ekonomske krize uzrokovane pandemijom, manifest je od europskih čelnika zatražio da zaustave trend produbljivanja rodnih nejednakosti kroz deset točaka.
Meksiko želi do kraja godine, nakon Kube, biti druga zemlja u Latinskoj Americi koja će razviti sopstveno cjepivo protiv korone. Tračak nade ili samo propaganda?
Dugogdišnji bugarski premijer Bojko Borisov nije mogao da sastavi vladu, ali nisu mogle ni druge političke snage. Mjesec dana poslije parlamentarnih izbora jasno je da će birači ponovo morati na birališta.
Njemačka i Francuska su godinama bile zemlje, koje su ulagale napore za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Sada je pak američki predsjednik Džozef Bajden preuzeo vodeću ulogu.