Bravo… Bakire…

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bakire, nema drugog puta već da mobiliziraš, već da se svi mobiliziramo, već da se mobiliziraju svi Bošnjaci/Bosanci u domovini i svijetu na bosanski sigurnosno-zdravstveni, biološko-egzistencionalni i mentalno-stabilni pohod za spas bosanske nacije i bosanske države i to od dva smrtonosna virusa: od Covida-19 i od Koruptiva-21.
BRAVO… BAKIRE…_606a802e56599.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Jest da je malo prekasno, ali nije beznadno. Ako se, doista, ostvari tvoj obećani trud pa bosanski građani dobiju 200 hiljada vakcina u mjesec dana, onda će to, Bakire, biti tvoja velika osobna pobjeda.

Osim toga, ako se obistini tvoje obećanje da će u Bosnu sljedećih mjeseci ući 900.000 vakcina, onda će to biti ne samo tvoja već i velika pobjeda gospodina Džaferovića i gospođe Turković. Ali, ako se to ne obistini, onda treba biti spreman na konsekvence.

Dakako, bosanski građani treba da cijene to što je „SDA počela da radi ono što nije njen posao“.
Ne bih da objašnjavam šta jest a šta nije posao SDA, ali imam potrebu da kažem da je naivan svaki onaj koji misli da je Zoran Tegeltija došao u Sarajevo na prijestolj bosanske vlade da radi svoj bosanski premijerski posao dok njegov partijski šef Milorad Dodik gotovo svaki dan javno oglašava rušenje bosanske države.

Tegeltija je tu da to što Dodik priča pretvori u djelo – svojim neradom ili radom na rušenju bosanske države i bosanskog društva u ime iredentističke srpske politike. Pošast virusa Covida-19 je najbolja i najsigurnija prilika za to.

Naivan je, isto tako, svaki onaj koji misli da oni što dnevno slaze s Pala u Sarajevo, gdje im je osiguran posao u institucijama bosanske države po etičnooj pripadnosti makar što nisu ni stručni ni voljni da rade posao za koji su plaćeni već da povazdan na poslu spavaju – slaze da nešto rade za bosansku državu. Ne, oni slaze da to što im Dodik kaže da (ne)urade, a to je da na svaki način opstruiraju i usporavaju svaki posao u bosanskoj državi, koji bi mogao biti od koristi bosanskim građanima.

E, sad, ko su bosanski građani? Jesu li to oni za koje se bore takozvane probosanske građanske stranke, koje se bore protiv antibosanskih nacionalnih stranaka?
Volio bih da jesu, ali bojim se da nisu zato što ih ima previše pa je teško definirati njihovu zajedničku građansku ideju osim unutarnju neprincipijelnu borbu za personalno vodstvo (leadership).

Ti građanski lideri u svemu se razlikuju od nacionalnih lidera osim u jednome, a to je da ne priznaju nikoga osim onih koji njima pripadaju, koji su s njima i po babi i po stričevima te koji su spremni da se odreknu bošnjaštva, poput abjuracije Kulina bana, jer biti Bošnjak je falinka, koja vas ne čini legitimnim pripadnikom građanske opcije.

Edin Forto, simbol građanske opcije u Sarajevu, je to najbolje definirao: – Ne stidim se, ja nisam Bošnjak! Dakle, činjenica da nisi Bošnjak legitimira vas da budete građanski pripadnik, kao što Hrvata legitimira da je Hrvat ako je pripadnik Ha-de-ze-a.

Dakle, ne možeš biti građanski ako kažeš da si Bošnjak – Bosanac, ali možeš biti građanski ako kažeš da si Srbin – Bosanac i Hrvat – Bosanac. E, tada si pravi građanski lider i patriota. Bošnjak kvari multikulturni ambijent građanske opcije, koja voli da bude anacionalna, tj., čista od bošnjaštva, koje liči na „izmišljanju naciju“.

Volio bih da se vinovnici građanske opcije, opcije koju, kao državnu ideju, zdušno podržavam iako sam Bošnjak po rođenju a Bosanac po državnom uređenju – volio bih, dakle, da se ne ljute što ih prozivam, ali moram im kazati da sam u strahu od tog njihovog „građanskog tora“, kojeg prave građanski ekstremisti na isti način kao što sam u strahu od „nacionalnih torova“, koje su u Bosni napravili nacionalni secesionisti i iredentisti.

Volio bih, također, da se Bakir ne ljuti što sam ga pohvalio za dato obećanje da ćemo uskoro dobiti vakcine, ali i što imam slobodu da mu kažem da to može biti privremeno i nedovršeno rješenje, koje, međutim, ne zadovoljena ni očekivanja i potrebe bosanskih građana, prije svih Bošnjaka/Bosanaca, koji opravdano ili ne opravdana, očekuje da im Bakir, kao prvi u Bošnjaka, i njegovi ministri u državi osiguraju uvjete za siguran i zdrav život u zemlji. Jer prvi u Bošnjaka, prvi je po časti, ali i po odgovornosti.

Kao što vidimo, njih (ne-Bošnjake) nije briga za bosanske građane – Bošnjake. I oni misle da Bošnjaci u Bosni treba da brinu sami o sebi. A ako se ne pobrinu, onda su sami sebi krivi. Zato je važno, Bakire, da mi kao narod shvatimo da smo odgovorni za našu bošnjačku/bosansku sudbinu u ovoj nezapamćenoj sigurnosno/zdravstvenoj krizi. Ova kriza od Covid-19 je opsada, koja ugrožava naš biološki opstanak i mentalnu stabilnost, opsada za koju mi sami, kao i sve nacije u svijetu, moramo naći vlastiti suficijentni izlaz, kao što smo ga našli protiv opsade grada Sarajeva.

Ova opsada je, međutim, opasnija od opsade Sarajeva, jer je dušman nevidljiva zamka, koja nam prijeti na svakom koraku.

Dušmani koji su držali Sarajevo pod opsadom 1425 dana bili su vidljivi. I njihove granate su bile gromoglasne. Nažalost, oni su još uvijek vidljivi u Srbiji i njihove prijetnje protiv Bosne su, također, gromoglasne, ali nijedan od njih još uvijek nije, iz nekog nama (ne)poznatog) razloga, dostupan državnom bosanskom tužiteljstvu, ali me je zato dostupan premijer Novalić i njegovi suradnici, kojeg tužiteljstvo svaki dan hvata zbog uvezenih respiratora, o kojima nikome ništa više nije jasno ni gdje su, ni čiji su, ni jesu li upotrebljivi, ni jesu li opasni po zdravlje ljudi dok nam Dodik maše zastavom o svom cijepanju Bosne, o svom odcjepljenju manjeg bosanskog entiteta u korist Srbije, o svom savezništvu s Rusijom, koja nam prijeti intervencijom ako i pomislimo da se učlanimo u NATO.

Ova vijest o Dodikovom rušenju bosanske države, vijest koju bosanski mediji usput objavljuju kao trećerazredni događaj, nikoga više ne interesira, kao što javnost interesira vijest o “respiratorima”, vijest koja je danima prvorazredni događaj.

Bakire, pretpostavljam da znaš, ali da ti ipak podebljam da srpska genocidna politika, koju kroji SPC i SANU u Berogradu, nije se promijenila ni za jotu. Svi srpski političari su od Vučića do Dodika samo puki igrači koji igraju kako im SPC i SANU svira. Taj zadah srpske genocidne politika iz Beograda mogli smo osjetiti sinoć kod Senada na Face TVI čak i u priči nekadašnjeg „liberalnog“ predsjednika Borisa Tadića, koji se žali što ga Bošnjaci nisu prepoznali kao srpskog Vili Branta kad im se izvinio za zločin u Srebrenici. Ali, on nije nikad rekao da se u Srebrenici dogodio genocid za što ga Dodik nepravedno optužuje, a koji jest rekao da se u Srebrenici dogodio genocid. Ispade Dodik gori od Tadića za uši srpskih četničkih zločina, koji se kriju u Beogradu iza srpskog naroda, za što Tadić ima opravdanje jer su mu opet Bošnjaci krivi što tjeraju Srbe da priznaju i prihvate pojedinačnu krivnju za zločin genocida dok se oni moraju kriti iza sramnog lica cijelog srpskog naroda namećući mu tako svjesno kolektivnu krivnju. Šta? Očekivali ste da je Tadić drugačiji od Vučića i Dodika? Opet ste se prevarili.

Zato, Bakire, nema drugog puta već da mobiliziraš, već da se svi mobiliziramo, već da se mobiliziraju svi Bošnjaci/Bosanci u domovini i svijetu na bosanski sigurnosno-zdravstveni, biološko-egzistencionalni i mentalno-stabilni pohod za spas bosanske nacije i bosanske države i to od dva smrtonosna virusa: od Covida-19 i od Koruptiva-21.

Vrijeme je, Bakire, da pokažeš da si makar do koljena svom ocu, koji je hrabro i znalački stao ispred svog naroda kad su mu bjelosvjetski hrsuzi govorili da nema šance preživjeti pred trećom vojnom silom u Europi.

Alija rahmetli je vjerovao u Boga i borio se sa svojim narodom. I…, pobijedio je tu „treću vojnu silu“ i vojno, i moralno, i pravno!

Ti, Bakire, njegov sin, a mi njegovi suborci moramo stati u jedan saff i obraniti se od ovog nevidljivog dušmana našim kolektivnim znanjem, hrabrošću, mudrošću, poštenjem, iskrenošću, istinom i otvorenog srca prema svim ljudima dobre volje!

Ne smijemo se povlačiti i zatvarati u geto!

Sarajevo ne smije doživjeti sudbinu andaluzijske Kordove!

Ne smijemo plakati kao žene za onim što moramo braniti i odbraniti kao muškarci!

Mi to, kao narod i država, možemo ako hoćemo!

Mi to hoćemo ako imamo stida i obraza!

Ako smo muško!

Moje veliko poštovanje svim bosanskim ženama, koje su često hrabrije od nas muškaraca!

Mi to hoćemo ako imamo osjećaj odgovornosti pred bosanskom historijom!

Mi to moramo ako se bojimo Boga i naroda!

Allahu Svemogući, osnaži nam volju da pravimo Nuhovu lađu spasa! Amin!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da ujedinimo naša srca i naše umove da nađemo lijek protiv virusa Covid-19! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam pošten rad i zaradu i oslobodi nas mita i korupcije u našem društvu i državi! Amin!

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.