Zar je terorizam jedino onda kad je napadač musliman?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Zar se jevrejem, kršćaninom ili muslimanom može nazivati čovjeka koji ubije i jednog nedužnog čovjeka?! Sve tri monoteističke vjere kažu u svom učenju isto, i mora biti isto, jer Božija Riječ Je Nepromjenljiva: i islam, i kršćanstvo i judaizam kažu da se ne smije ubiti nedužna čovjeka.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Dragi moj Allahu, kud ovaj svijet srlja? Kako to da onaj ko ubije u jednom slučaju bude nazvan ubicom, a u drugom istom takvom ludakom, psihički poremećenom osobom?! Ispade da ovaj iz drugog slučaja, jadnik što je bolestan, mora biti i lud, a onaj iz prvog da je pametan, pošto nije lud. Kako to da onaj ko krene da teroriše, i teroriše, u jednom slučaju jeste terorista zato što je musliman, a u drugom, istom takvom slučaju, nema elemenata terorizma, jer nije musliman, nego recimo kršćanin, ili jevrej?! U kakvom mi to svijetu živimo?! U svijetu koji je priznao da su od Boga Upute dolazile, ali u kojem neki ne prihvataju da ikom drugom osim njima Knjiga od Boga može doći. Pa šta je to nego oholost?! Jevreji ne priznaju Novi Zavjet (Evanđelje, Inđil) nego samo ono što je došlo njima, Toru i Davidove Psalme (Stari Zavjet, Tewrat i Zebur), a kršćani opet priznaju ono što je došlo prije njih, Toru i Davidove Psalme, tj. Stari Zavjet (Tewrat, Zebur), ali ni oni ne priznaju ono što je došlo poslije njih: Kur'an. Koji apsurd (jer su i sami već iskusili negiranje svoje Knjige, Evanđelja (od strane jevreja), a trebalo bi da im bude logično da priznaju i Kur'an, jer su i oni dobili Knjigu od Boga kao nastavak onog ranije od Boga Objavljenog. Islam, s druge strane, prihvata prije Njega objavljene Knjige i dolazi s Knjigom od Boga Kur'anom kao nastavkom kontinuiteta Slanja Božijih Objava i kao upotpunjenje (shodno stupnju razvoja ljudskog društva, a i zbog protoka vremena i u njemu počinjenih grešaka po pitanju vjerovanja), jedne te iste vjere monoteizma, tj. vjere u Božiju Jednoću, uz jasnu tvrdnju i potvrdu tvrdnje da će Allah čuvati Kur'an od izmjena, bdjeti nad njim. Naravno i s opomenom i novim podsjećanjem čovjeku na to da je Bog Jedan.

Ako su svi Božiji poslanici vjerovali u Jednoću Stvoritelja (a jesu), naravno i Isus (Isa, a.s.), a ne i u to da su oni, ili bilo koji od njih bog, kako to da njihovi sljedbenici ne vjeruju isto kao oni?! Znači, nisu oni njihovi sljedbenici. No, ovo nije predmet ovog pisanja, nego način na koji se nastoji manipulisati vjerom, podmećući termin “islamski terorizam” da bi se drugom (muslimanu, sljedbeniku islama) nepravda činila. U ovom slučaju islamskom učenju, islamu i njegovim sljedbenicima. To je očigledno čak i meni koja nisam ni analitičar iz bilo koje oblasti koja se tiče stanja na lokalnom ili globalnom svjetskom planu, ni kriminolog, ni vjerski dužnosnik, niti sam stručnjak iz bilo koje oblasti nauke. Nisam nikakav stručnjak, ali sam čovjek koji nastoji da opravda to zašto mu je dato da se može nazvati čovjekom. Ne pomislite, ni slučajno, da nemam pravo pričati ovako. Argumentovano tvrdim da imam, čak šta više nužno je da bilo ko i svi mi pričamo ovu priču, jer evidentno je da jevrejski teroristi, kad ih bude i ako ih bude, ubijaju one koje ne vole, ali i one koje vole ako ih ti voljeni žele zaustaviti u ubijanju. Muslimani isto to rade. Kršćani isto.

Da govorim istinu dovoljan je podatak, svima poznat, da od tzv. islamskog terorizma ipak najviše i u kontinuitetu stradaju muslimani, čak najčešće u džamijama dok se mole Bogu. I još se kaže islamski terorizam a ubijeni bivaju, u slučaju ubistava u džamijama, upravo ljudi koji žive islam – dakle ko je napadnut? Pa naravno islam i vjernici muslimani. I kad i gdje najviše stradaju i od tzv. muslimana, i od tzv. kršćana, ili tzv. jevreja? Naravno, dok su u molitvi i u Božijoj kući. Zar se jevrejem, kršćaninom ili muslimanom može nazivati čovjeka koji ubije i jednog nedužnog čovjeka?! Sve tri monoteističke vjere kažu u svom učenju isto, i mora biti isto, jer Božija Riječ Je Nepromjenljiva:

i islam, i kršćanstvo i judaizam kažu da se ne smije ubiti nedužna čovjeka. Dakle, terorista je terorista i poslije toga se stavlja tačka. Svaka zdrava logika će nam to potvrditi. Svako drugo ražmišljanje je ili preuzeto (naslijeđene predrasude) neznanje, ili laž lukavo smišljena da ugrozi, ponizi, ili nanese duševnu bol drugom, ili je to potvora, ili unošenje razdora s ciljem izazivanja međureligijskih sukoba. Šta god da je podmuklo je i ružno. Ne dolikuje čovjeku kao ljudskom biću. Da ovaj tekst napišem ponuka me rečenica koju malo prije ovog pisanja pročitah: “Policija je rekla da smatra da incident nije povezan s terorizmom”(Umro policajac povrijeđen u novom napadu na Kapitol, Vijesti.ba, 02.04.2021/20:33 Svijet – Washington). Pitam se s čim je incident povezan?! Ma ne pitam se, znam: s napadom na demokratiju. I svi dosadašnji incidenti ovih godina što su iskrsli, iskrsli su poslije uvođenja demokratije kao oblika društvenog uređenja. Da ponovim, povezani su s napadom na demokratiju, odnosno jednakost među svim ljudima po svim tačkama demokratskih načela.

Došli smo dotle da bi bogat siromašnog trebao ubiti (ili obratno), crn bijelog (ili obratno) ružan lijepog (ili obratno) nesretan sretnog … debeo mršavog, go obučenog, nizak visokog, ćelav “kosatog” …., itd. Kad se raznolikost, multikulturalizam, jednakost među ljudima, sloboda mišljenja i vjerskog ispoljavanja ne poštuje, a očigledno je da se u javnom mnijenju na globalnom planu ne poštuje, onda je svaka riječ koju ovdje napisah neoboriva istina, a moj stav isto tako neoboriv. Da ja nisam u pravu danas u svijetu ne bi bilo potrebe da se naglašava koje je vjere onaj koji je skrivio, koje boje, iz koje kulture, kog je materijalnog stanja, je li muškarac ili žena, koju poziciju zauzima na društvenoj ljestvici, koje je nacije onaj ko je nadmudrio bankare i svrnuo lovu, … dovoljno bi bilo navesti ime i prezime počinioca krivičnog djela, jer kolektivizam, zajedničko ime je u tom slučaju nonsens. Neko je jednom rekao: “Ja nisam gospodin, ja sam Sandžaklija, to ti je više od toga” (youtube, 26.feb.2020.), prema toj definiciji terorista koji nije musliman, ali je kršćanin, treba da kaže: “Ja nisam terorista, ja sam kršćanin, to je više od toga”.

Ne valja to. Ne valja to u kom smjeru dunjaluk ide. Ne valja to, saznaće oni, koji misle da valja, uskoro.

Čitajte više