Sin Putinovog kritičara Borisa Njemcova u reklami za rusku vladajuću stranku

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Moskovski ogranak vladajuće stranke Jedinstvena Rusija iznenadio je javnost objavom videa na društvenim mrežama koji prikazuje sedmogodišnjeg sina bivšeg potpredsjednika vlade i opozicionog političara Borisa Njemcova, koji je ubijen iz vatrenog oružja ispred Kremlja u februaru 2015.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Moskovski ogranak vladajuće stranke Jedinstvena Rusija iznenadio je javnost objavom videa na društvenim mrežama koji prikazuje sedmogodišnjeg sina bivšeg potpredsjednika vlade i opozicionog političara Borisa Njemcova, koji je ubijen iz vatrenog oružja ispred Kremlja u februaru 2015., piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Video, objavljen povodom obilježavanja Međunarodnog dana teatra 27. marta, prikazuje dječaka — također nazvanog Boris Njemcov — kako recituje ispred moskovskog Dramskog pozorišta Puškin na proljetnom suncu.

Video je nakratko obrisan a kasnije ponovo objavljen, ovaj put bez teksta koji je navodio ime dječaka i detaljnije inormacije o recitovanoj pjesmi koju je napisao pjesnik iz 19. vijeka Aleksandar Puškin pred kraj svog života u sklopu vaskršnjeg triptiha.

U intervjuu za MBX Media, dječakova majka, Jekaterina Iftodi, rekla je da je njen sin “učestvovao i učestvovat će” u aktivnostima Jedinstvene Rusije.

“Vodstvo ove zemlje pokazalo je veliko razumijevanje i duboko poštovanje prema ovom djetetu”, kazala je. “To je samo dijete”, dodala je. “Mislim da je glupo pripisati bilo kakva načela tome zbog njegovog oca. On nema nikakve političke stavove”.

Ranije ove godine, Iftodi se i sama pridružila Jedinstvenoj Rusiji, strukturi koja drži gotovo monopol na svim političkim nivoima u Rusiji predsjednika Vladimira Putina. S obzirom da ankete pokazuju kako je podrška građana stranci na rekordno niskom nivou, Jedinstvena Rusija je pred testom uoči izbora za Državnu Dumu, donji dom ruskog parlamenta, koji se očekuju u septembru.

“Zahvaljujući vodstvu ove zemlje, dobili smo neku vrstu pravde i to nikada nećemo zaboraviti”, izjavila je za MBX Media.

Njemcov je bio otvoreni kritičar Putina i Jedinstvene Rusije. Moskovski vojni sud je 2017. osudio pet etničkih Čečena za ubistvo Njemcova na mostu ispred Kremlja 27. februara 2015. i osudio ih na zatvorske kazne od 11 do 20 godina.

Nalogodavci ubistva nikada nisu imenovani, ali Njemcova porodica vjeruje da su u pitanju ljudi povezani s čečenskim moćnikom Ramzanom Kadirovim i Putinom.

Iftodi, koja je upoznala Njemcova 2013., tražila je da se njen sin bude priznat kao njegovo dijete nedugo nakon što je ubijen. Njegova druga djeca odbila su sarađivati, ali je DNK test obavljen pomoću materijala s mjesta zločina.

U septembru 2017. moskovski Okružni sud je na zatvorenom zasjedanju presudio da je dijete Nemcovo i naredio da mu se izda pasoš s imenom Boris Borisovič Njemcov.

Njemcov, koji je imao 55 godina kada je ubijen, imao je jedno dijete, kćerku Žanu, rođenu 1984., sa suprugom Raisom Njemcovom. Par se rastao devedesetih godina prošlog vijeka, ali se nikada nisu formalno razveli. Karizmatični političar također je imao dvoje djece s novinarkom Jekaterinom Odincovom. Njihov sin Anton rođen je 1995., a njihova kćer Dina 2002.

Njemcov je 2004. dobio i kćerku Sofiju sa svojom sekretaricom Irinom Korolijovom.

“Daj mi, Gospode, da vlastite greške vidim i neka moj brat ne bude osuđivan po meni”, navodi se.

Čitajte više