Akademija uspjeha – jedinstven projekat u Bošnjaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Gost emisije “Tema dana” na Sandžak televiziji bio je predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore i predsjednik IKC Bošnjaka u Beču prof. Mithat Mujović. Razgovaralo se na niz tema, od položaja Bošnjaka u dijaspora, preko pandemije Covida-19, projektima koji nas očekuju u narednom periodu, pa sve do jedinstvenog projekta koji je upravo prof. Mujović osmislio, a koji nosi naziv “Akademija uspjeha”.
Mithat Mujović: Akademija uspjeha – jedinstven projekat u Bošnjaka_6067c437ddfff.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Gost emisije “Tema dana” na Sandžak televiziji bio je predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore i predsjednik IKC Bošnjaka u Beču prof. Mithat Mujović. Razgovaralo se na niz tema, od položaja Bošnjaka u dijaspora, preko pandemije Covida-19, projektima koji nas očekuju u narednom periodu, pa sve do jedinstvenog projekta koji je upravo prof. Mujović osmislio, a koji nosi naziv “Akademija uspjeha”. To je pionirski projekat koji ima nekoliko sektora i za cilj mu je da bude podsticaj na cjeloživotno učenje, od životnih, poslovnih, bračnih, do porodičnih savjeta i smjernica kako na najbolji način izgraditi dobru ličnost.

“Podrazumijeva intenzivan rad na sebi gdje osobe uče kako da znanje transformišu u vještine, zatim kroz intenzivni rad na sebi imamo drugi kao što je brak odnosno pokušaj da se osvježi brak, da se na neki način aktivira bolja komunikacija u braku, jer nažalost, svjedočimo da je sve više razvoda brakova, ne samo ovdje kod nas u Sandžaku, već i u dijaspori i općenito na Balkanu i pokušavamo da kroz razne intenzivne aktivnosti, semirane i ostalo na neki način bračnim partnerima šaljemo pozitivne poruke i da ih na neki način educiramo kako na bolji način da grade svoj brak, jer vi znate kakve sve posljedice razvod ima za djecu i za bračne partnere. Treći sektor je roditeljstvo, odgoj, razni stilovi u odgoju. Mi kroz seminare, svakodnevne tekstove, video poruke pokušavamo da uklonimo iz našeg odgoja koji ima neke svoje negativnosti, jer ja često govorim na svojim seminarima da se djeca trebaju odgajati na principima ljubavi, a ne na principima neke huje, ili srdžbe ili diktature i straha. Oni roditelji koji uspiju da naprave balnas između ljubavi i discipline, oni su uspješni roditelji, a naravno da rezultate vaše djece ne možete vidjeti odmah, ali kada porastu tada nekada vidite te rezultate. Još jedan sektor u tom projektu jeste i sektor liderstva. Mi smo zaista kao narod mogu slobodno narod lidera u raznim dimenzijama našeg društvenog života, međutim pravi ldieri prave rezultate, pravi lideri spajaju, grade mostove između prakse i znanja, prakse i teorije, posebno mi koji smo vjernici, daklemi imamo jedan ogromni potencijal. S’ jedne strane univerzalnu Božiju knjigu i sunnet Poslanika a.s, s’ druge strane tu neku dobru bošnjačku kulturu. Mi nikada nismo nikom na Balkanu učinili nikakav zulum, jedan smo narod koji je merhametli i može se ponositi svojom historijom, ali nekad to ne znamo da pretvorimo prosto u neke vrijednosti u svom realnom životu i kroz tu Akademiju radimo na tome”, kaže prof. Mithat Mujović.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.