Simbol pobjede koja se ne može urušiti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Medžlis Brodarevo najmlađi je u sastavu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Svoju misiju počeli su 2017. godine koja još traje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Medžlis Brodarevo najmlađi je u sastavu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Svoju misiju počeli su 2017. godine koja još traje.

–Plodovi te misije su dječica Škole Kur’ana. Mi jesmo najmlađa institucija u sistemu IZ u Srbiji i želimo istaći zahvalnost predsjedniku Mešihata Mevludu ef. Dudiću, Saboru IZ i svima koji su nam pomogli da zaživi ideja Medžlisa IZ u Brodarevu, kaže Sanel ef. Bjelak imam džamije Malkan Čauš i predsjednik Medžlisa.

Nakon četiri godine od formiranja IZ u Brodarevu imaju se, kažu, s čime ponositi.

–Moj cilj kao glavnog imama da zaživi vjerski život na svim poljima i u svim mjestima. Već imamo neke džamije u izgradnji. Bili ste u džematu Potok, zatim u Brvinama. Naš cilj je i da seoska mjesta dobiju svoje institucije gdje mogu obavljati vjerske obrede, naglašava Džemal ef. Đuhić gl.imam Medžlisa Brodarevo.

Medžlis Brodarevo ima i svog predstavnika u Saboru Islamske zajednice.

–S punim srcem mogu reći da punim srcem izlazim pred Sabor, ističe Dževad Mujezinović predstavnik u Saboru.

S dobrim džematom, dobrim odborom lako je raditi uz podršku svih koji se trude da u svakom trenutku pomognu.

–Ovaj džemat spoj je mladosti i iskustva, tradicionalnog i modernog. U svakom trenutu imamo mogućnost da od starijih učimo i kada spojimo i jednu i drugu stranu dobijemo kovanicu koja je simbol pobjede i ne može se urušiti, naglašava Muhamed Bašić predsjednik džamijskog odbora.

U Školi Kur’ana u Brodarevu više od 30 učenika. Časovi su tri puta sedmično ali uz dogovor kako bi stizali obavljati i redovne obaveze u školama tokom onlajn nastave.

–Mogu se pohvaliti njihovim odazivom, hrabrosti. Toliko su ova djeca odana, neposustaju s časovima iako smo zbijeni s terminima, kaže prof. Sajma Halilović Gojak, Škola Kur’ana Časnog Brodarevo.

Želja je, poručuju, oživjeti sve vakufe na tom prostoru a već je predat i projekat za izgradnju Islamskog centra.

Čitajte više