Novi robot za obavljanje teških poslova

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dizajniran je tako da može da pomogne prilikom utovara i istovara robe, ali i da obavlja bilo koji zadatak koji u međuvremenu iskrsne. U pitanju je prototip, pa bi Stretch na tržištu trebalo da se pojavi 2022. godine.
stretch
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon 28 godina istraživanja, Boston Dynamics je 2020. konačno ušao na polje koje je rezervisano za komercijalne robote. Prvi je bio Spot – psoliki robot koji može da obavlja niz funkcija, a zainteresovani su za kupovinu morali da izdvoje čak 75 hiljada dolara.

Godinu dana kasnije kompanija je najavila još jednog komercijalnog robota, a u pitanju je Stretch koji može da pomera kutije, te obavlja druge zadatke u skladištima i velikim fabričkim magacinima. Dizajniran je tako da može da pomogne prilikom utovara i istovara robe, ali i da obavlja bilo koji zadatak koji u međuvremenu iskrsne. U pitanju je prototip, pa bi Stretch na tržištu trebalo da se pojavi 2022. godine.

Novi robot se pojavio sa povećanom potražnjom robota za skladišta, pa je Boston Dynamics eksperimentisao sve dok nije dobio najbolje moguće rešenje. Tako je Stretch prvi robot ove kompanije koji je kreiran za neku konkretnu ulogu, pa su svi elementi osmišljeni tako da robot prilikom rukovanja robom bude što funkcionalniji – široko postolje koje omogućava stabilnost, te mehanička ruka koja može da se pokreće u svim pravcima i da hvata pakete različitih veličina. Zahvaljujući poboljšanjima robot je sposoban da kamion istovari pet puta brže od prethodnika, a brzina je u magacinskim uslovima najvažnija za efikasnost.

Roboti polako zauzimaju sve sfere života i rada, pa ostaje da se vidi koliko će to uticati na smanjenje broja radnih mesta. Mnogi se toga već boje, pa se na robote gleda kao na uljeze koji otimaju od radničke klase. Nije prvi put da mašine menjaju položaj radnika, pa je ovo možda početak neke nove industrijske revolucije.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.