Milionski račun za proslavu Novruza razgnevio Kazahstance

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Prema sajtu agencije za javne nabavke, troškovi Norvuza uključuju iznos u vrednosti od 188.000 američkih dolara za muzičko takmičenje, 117.600 dolara za godišnjicu popularnog časopisa pod nazivom Haikap i oko 54.000 dolara za promociju kulturnih znamenitosti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ugasite svetla, zabava je gotova.

Ali za zvaničnike gradu Šimkentu na jugu Kazahstana, nevolje su možda tek počele.

Pojedini stanovnici tog grada zahtevaju istragu pošto je lokalna vlast saopštila da je ovog meseca potrošila oko 1,3 miliona dolara na proslave Novruza, persijske Nove godine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Saopštenje na internet stranici agencije za javne nabavke izazvalo je gnevne kritike ljudi koji žele da znaju na šta je otišao taj novac. Oni kažu da su uglavnom onlajn događaji bili daleko skromniji nego prethodnih godina i da nisu ličili na žurku od milion dolara.

Prosečna mesečna zarada u Kazahstanu je nešto preko 500 dolara, pokazuju podaci ekonomskog sajta CEIC Data.

Posle naleta javnih kritika, gradske vlasti Šimkenta su navele da taj iznos predstavlja ukupna sredstva koje je grad izdvojio za sve proslave ove godine. Detaljni spisak potrošnje, međutim, sugeriše drugačije i čini se da je šteta poverenju javnosti već napravljena.

Proslave u Šimkentu za obeležavanje persijske Nove godine uključivale su, između ostalog, muzička i pesnička takmičenja, događaj povodom godišnjice lokalnog časopisa i reklame lokalnih kulturnih znamenitosti.

Događaji povodom Novruza širom centralnoazijske države s oko 19 miliona stanovnika od 21. do 23. marta bili su uveliko smanjeni zbog pandemije COVID-19. “Proslave Novruza nisu bile toliko velike kao prethodnih godina. Postavlja se pitanje: Gde su nestala sva ta sredstva”, pitala je jedna stanovnica Šimkenta.

Ona je dodala da pre svega organizovanje proslava tokom pandemije nije bilo potrebno i da je “novac trebalo potrošiti na važnije namene”.

Jedan čovek iz Šimkenta rekao je za RSE da ove godine u tom gradu nije primetio nijedan veliki događaj povodom Novruza.

Njegov sugrađanin se saglasio. “Postavili su nekoliko tradicionalnih jurti (šatora) u starom gradu. Da li je to koštalo toliko para”, pitao je. “Teško je shvatiti rasipanje (toliko) javnog novca. To je vrlo neodgovorno, takav nemar s javnim sredstvima.”

Promena iznosa

Prema sajtu agencije za javne nabavke, troškovi Norvuza uključuju iznos u vrednosti od 188.000 američkih dolara za muzičko takmičenje, 117.600 dolara za godišnjicu popularnog časopisa pod nazivom Haikap i oko 54.000 dolara za promociju kulturnih znamenitosti.

Navedeno je da je još 94.000 dolara potrošeno za organizaciju “aitisa”, tradicionalnog takmičenja u pevanju poezije.

Lokalni novinar Mijat Kašibai rekao je da je uporedio događaje za Novruz u Šimkentu i gradu Taraz i da je ustanovio da su šimkentske vlasti tvrdile da su potrošile mnogo više novca za događaje sličnih razmera. “Prema mojim proračunima, Taraz je potrošio oko 35.000 dolara za svoj aitis, koji je održan neposredno pre događaja u Šimkentu. Aitis takmičenja u oba grada bila su na potpuno istom nivou”, rekao je Kašibai.

Gradski zvaničnici su kasnije rekli da je došlo do greške i da je prijavljeni iznos od 1,3 miliona dolara predviđen za sve ovogodišnje proslave.

Zamenica guvernera Šingis Mukan nije odgovorila na pitanja novinara o navodima na zvaničnom sajtu, ali je rekla da je gradski budžet za Novruz ove godine iznosio oko 494.000 dolara.

U međuvremenu, agencija za borbu protiv korupcije najavila je da će istražiti navode o korupciji.

Čitajte više