Ko su “oni” (muslimani) u Bosni za Aleksandra Popovića?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Popovićeve površne palansko-pariške „orijentalističke“ i post-osmanske analize o islamu i muslimanima na Balkanu, posebno u Bosni, s izraženom dozom srpskog šovinizma, nisu preminule ne samo u glavi samozvanog islamologa Darka Tanskovića, već i u glavama srpskog SANU-a i SPC-a.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Preminuo je Aleksandar Popović (1931-2014), najugledniji srpski orijentalista s francuskim pasošem i pionir izučavanja posleosmanskog islama na Balkanu, napisao je Darko Tanasković u In memoriamu u beogradskim “Večernjim novostima”.

Međutim, Popovićeve površne palansko-pariške „orijentalističke“ i post-osmanske analize o islamu i muslimanima na Balkanu, posebno u Bosni, s izraženom dozom srpskog šovinizma, nisu preminule ne samo u glavi samozvanog islamologa Darka Tanskovića, već i u glavama srpskog SANU-a i SPC-a.

Naime u eseju pod naslovom „Muslimanski intelektualci u Bosni i Hercegovini“, objavljenom u 2006. god. (By Routledge), str. 211, Popović u uvodu naglašava četiri generalne opservacije o muslimanima na Balkanu od kojih prva doslovno glasi ovako:

„U ovim regijama možemo primijetiti mnoge grupe muslimana. Što se tiče njihove “etničke pripadnosti” i govornog jezika, oni su muslimani Albanskog porijekla, turskog porijekla, grčkog porijekla, a takođe i razne grupe Muslimana slovenskog porijekla (Bugari, Srbi, Makedonci, Hrvati, oni iz Bosne i Hercegovine (B.-H.) itd.), i na kraju su sastavljene neke manje grupe muslimana ciganskog porijekla, vlaškog porijekla, čerkeskog porijekla itd“.

(„We can observe in these regions many groups of Muslims, as far as their “ethnicity” and their spoken language are concerned: there are Muslims of Albanian origin, Turkish origin, Greek origin, and also various groups of Muslims of Slavic origin (Bulgarians, Serbs, Macedonians, Croatians, those of Bosnia-Herzegovina (B.-H.) etc.), and finally some smaller groups, composed of Muslims of Gypsy origin, Wallachian origin, Circassian origin, etc”).

Ko su ovi “oni” muslimani u Bosni?

Zna to Aleksandra Popović, zna to i Darko Tanasković, zna to i SANU, zna to i SPC, ali trebalo je opravdati agresiju na Bosnu i genocid nad Bošnjacima/Bosancima, trebalo je nahuškati srpske junake-kukavice „Škorpione“ da s leđa ubijaju bosanske momke, koji su za Popovića bezimenog etničkog porijekla – „oni“ tamo u Bosni.

A nakon genocida treba „kreativnim“ i „pseudonaučnim“ lažima negirati genocid nad Bošnjacima/Bosancima, koji su tamo neki etnički bezimeni muslimani u Bosni, kao što to Popović radi, kao „najugledniji srpski orijentalista s francuskim pasošem“.

Ima li većeg kvazinaučnog jada i (bez)umne bijede od ove (bez)umne bijede i to baš iz Pariza, kolijevke znanosti, liberté, égalité, fraternité.

U dvadeset prvom vijeku ni Kraljici Catherine de’ Medici ne bi više palo na pamet da masakrira hugenote u Bartolomejskoj noći, ali srpskom ratnom zločincu to je bilo na um da uoči srpskog velikog pravoslavnog praznika genocidom ubija Bošnjake/Bosance u Srebrenici.

Ali to Aleksandra Popovića nije zanimalo, kao što ne zanima ni njegovog mu orijentalističkog jarana samozvanog islamologa Darka Tanaskovića, koji ovih dana iz Beograda kopa po bošnjačkim/bosanskim ranama od srpskog genocida.

Pitate se, Bošnjaci/Bosanci, zašto vam ovo govorim?

Govorim vam zato da upamtite da kad god vam srpski (h)istoričari ili samozvani islamolozi pričaju istoriju islama i muslimana, kad god vam pričaju istoriju Bosne, bosanskog jezika i bosanske kulture, znajte da vam kreativno lažu.

Ako uspješno naučimo ovu lekciju nakon srpskog genocida, imamo šansu da nam se srpski genocid ne ponovi!

Imamo šansu da nas Popović i Tanasković opet ne prevare jer ideja o genocidu nad Bošnjacima ima svoje korijene u njihovim idejama o tome da u Bosni žive tamo neke etnički bezimeni muslimani, koji liče na Babune, kojima treba odsijecati jezik, kojima treba odsijecati glave.

Allahu Svemogući, osnaži nam pamet da znamo, prosvijetli nam oči da vidimo, očisti nam uši da čujemo opasnost, koja nam dolazi od “(ne)prosvjećenog” dušmana! Amin!

Čitajte više