Severna Koreja lansirala projektile ‘novog tipa’, SAD najavljuju odgovor

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Prema rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), Severnoj Koreji je zabranjeno testiranje balističkih projektila.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Severna Koreja je u petak saopštila da je lansirala “taktički navođene projektile novog tipa”.

To je prvi test balističke rakete u poslednjih skoro godinu dana i otkako je Džo Bajden postao predsednik SAD.

On je rekao da će zvanični Vašington reagovati na “odgovarajući način”. Potez Pjongjanga osudili su i Japan i Južna Koreja.

Prema rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), Severnoj Koreji je zabranjeno testiranje balističkih projektila.

Pjongjang: Cilj odvraćanje od pretnji

Zvanični Pjongjang je saopštio preko državne agencije KCNA, da su dva projektila pogodila cilj udaljen 600 kilometara od istočne obale Severne Koreje, osporavajući japanske procene da je njihov domet bio nešto više od 400 kilometara.

Dodaje se da nova raketa može da ponese bojevu glavu tešku 2,5 tone, što bi značilo i sa nuklearnim punjenjem.

“Razvoj ovog oružanog sistema je od velikog značaja za jačanje vojne moći zemlje i odvraćanje svih vrsta vojnih pretnji,” navodi Ri Piong Čol, jedan od najviših zvaničnika koji je nadgledao test.

Severnokorejski lider Kim Džong-un nije prisustvovao testiranju.

Bajden: Prekršene rezolucije UN

Bajden je rekao da je Pjongjang prekršio rezolucije UN i da se SAD konsultuju sa partnerima i saveznicima.

„Biće odgovora – ako odluče da zaoštre situaciju, mi ćemo odgovoriti u skladu s tim“, istakao je.

“Takođe sam spreman za neki oblik diplomatije, ali to mora biti uslovljeno denuklearizacijom kao krajnjim rezultatom,” dodao je američki predsednik.

Ostaje nejasno koji je tačno tip projektila lansirala Severna Koreja. Državni mediji navode da ima „poboljšanu verziju motora na čvrsto gorivo“ i opisali su ga kao taktički vođenu raketu koja može da izvodi višestruke manevre, što bi značilo da ju je teže presresti.

Zašto su rakete testirane u ovom trenutku?

Nema jasnog odgovora zašto se Pjongjang odlučio da baš sada testira projektile.

Kako navodi BBC, najpre zato što to ima novo oružje na raspolaganju.

Međutim, nedavne poruke u kojima se upozoravaju SAD da ne stvaraju “smrad” i da će administracija Bajdena “platiti cenu” sugerišu šta je ključni razlog.

Obaveštajna služba Južne Koreje je saopštila da veruje da je Pjongjang tempirao lansiranje rakete tik uoči prve konferencije za novinare predsednika Bajdena. Takođe navodi da je Pjongjang protestvovao protiv izručenja svog državljanina Mun Čol Mjonga iz Malezije u SAD i nedavne rezolucije Saveta UN za ljudska prava protiv Severne Koreje.

Bez obzira na razlog, poruka koju Severna Koreja šalje svetu razlikuje se od one koju šalje svojim građanima.

Na naslovnoj strani državnih novina je prikazano kako Kim Džong un proverava nove putničke autobuse, a ne nadgleda testiranje novih projektila.

On “pokazuje mišiće” i vojnu snagu svetu, dok pokušava da se prikaže svojim građanima kao ekonomski reformator, konstatuje BBC.

Napredak severnokorejske vojne tehnologije

Test naglašava tehnološki napredak koji je Severna Koreja ostvarila otkako se zastali pregovori sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) o denuklearizaciji.

Analitičari sugerišu da su rakete istovetne kao i one koje su predstavljene na vojnoj paradi u glavnom gradu Pjongjangu prošlog oktobra.

„Ako je to slučaj, čini se da imaju poboljšanu varijantu prethodno testirane rakete KN-23 sa zaista velikom bojevom glavom,“ rekao je za Rojters Džefri Luis iz Džejms Martin centra za studije neširenja oružja.

Takva nova raketa omogućila bi Severnoj Koreji da postavi teže nuklearne bojeve glave na svoje rakete, naveo je na Tviteru Vipin Narang, profesor bezbednosnih studija na MIT-u.

Razvoj minijaturnih nuklearnih bojevih glava je komplikovan proces, iako neki posmatrači veruju da je Severna Koreja već stekla tu sposobnost.

Rakete do 13 hiljada kilometara dometa

Prema podacima Džejms Martin centra, Severna Koreja raspolaže raketama različitog dometa: Nodong 1.300 kilometara, Musudan 3.500, Hvasong (12) 4.500, Hvasong (14) 8.000, Hvasong (15) 13.000, KN (14) 10.000 i KN (08) 11.500 kilometara.

Njena vojska je poslednji put ispalila balističke rakete pre godinu dana u vreme zastoja u odnosima sa Trampovom administracijom.

Bajdenom tim je saopštio da bezuspešno pokušava da uspostavi diplomatski kontakt sa Severnom Korejom.

Pjongjang tek treba da prizna da je Bajden sada na funkciji, a dve zemlje ostaju u zavadi oko nuklearnog i balističkog raketnog programa koji razvija režim Kim Džong una.

Čitajte više