„Čini se da CDU ne zna kuda da ide“

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Najveću njemačku stranku muči više problema: optužbe za primanje mita, slabiji rezultati u anketama, loš krizni menadžment. To je naročito problematično s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ankete ne donose ništa dobro za Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU): već nedjeljama u Njemačkoj slabi podrška najvećoj stranci CDU, kao i njenoj sestrinskoj Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) iz Bavarske.

To se događa bez obzira na to što je Njemačka, u poređenju s nekim drugim zemljama, dobro pregurala prvi talas pandemije. Zasluge za to su birači prije svega pripisivali kancelarki Angeli Merkel i vladajućoj uniji CDU/CSU. U anketama je u to vrijeme CDU dostigao vrijednosti od blizu 40 odsto podrške, što godinama nije bilo viđeno.

Ali s drugim talasom korone, u jesen 2020. godine, ta podrška počela je slabiti. I to toliko, da je odjednom u sferu mogućeg došlo nešto što je do skora važilo kao malo vjerovatno: nije isključeno da, nakon parlamentarnih izbora u septembru, u vladi ne bude CDU, već da vladajuću koaliciju formiraju Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali.

Godinu dana nakon što su uvedene prve restriktivne mere u borbi protiv pandemije, skoro dvije trećine Nijemaca nezadovoljno je kriznim menadžmentom vlade. To pokazuju rezultati ankete koju je za novinsku agenciju dpa proveo institut za istraživanje javnog mnjenja YouGov. Razlog za nezadovoljstvo mogla bi da bude vakcinacija protiv kovida 19, koja se, u usporedbi s drugim zemljama, u Njemačkoj odvija veoma sporo. To je problem i za CDU i za CSU, stranke koje sebe vide kao dobre i iskusne krizne menadžere, kao i ekonomski stručne.

„Da li smo u stanju da vladamo? Jesmo“ – već decenijama tvrde političari tih stranaka. Optužbu da je „država zakazala“, koju je nedavno iznio novinar Saša Lobo, CDU odlučno odbacuje.

Zaraditi novac na korona krizi

Na to dolaze i nedavno održani izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnje-Palatinat, na kojima se CDU morao suočiti sa značajnim gubicima, između ostalog i zato što je više poslanika stranaka CDU i CSU na početku pandemije sklapalo poslove sa proizvođačima tada naveliko traženih zaštitnih maski. Neki od njih su tada dobijali provizije i u šestocifrenom iznosu. U nekim izveštajima pominje se i ime njemačkog ministra zdravlja i člana CDU Jensa Špana.

Takozvana „Afera s maskama“ pokrenula je brojne kritike i dovela do velikog političkog pritiska. Zbog optužbi za korupciju, poslanici su se povukli iz Bundestaga i podnijeli ostavke. Pojedini poslanici sumnjiče se i da su dobijali novac iz Azerbejdžana.

To je eksplozivna mšavina, analizira politolog Torsten Fas. „Jer, još uvek nije odlučeno ko će biti kandidat (CDU/CSU) za kancelara, a i programski akcenti su za sada rijetki“, smatra Fas.

„Očigledno se vjerovalo da se politički poeni mogu skupiti na osnovu povjerenja i dobrog upravljanja, i upravo zbog toga je afera s maskama opasna.“ Kao mogući kandidati za kancelara spominju se šef CDU Armin Lašet ili šef CSU Markus Zeder. Borba za nasljednika Angele Merkel traje već godinama.

I Liberali (FDP) u jednoj internoj analizi dolaze do prilično sumornog zaključka, o čemu piše berlinski list Tagesšpigel. Nasuprot povjerenju u dobro upravljanje državom od strane CDU/CSU, „stoje ozbiljne greške u upravljanju koje se tiču vakcinacije, testiranja i finansijske pomoći za ublažavanje posljedica pandemije“. A nasuprot vjeri u „pristojnost i skromnost, stoji koruptivno ponašanje pojedinih aktera“ iz CDU/CSU.

FDP, koja bi zapravo rado bila koalicioni partner upravo CDU, time očigledno razmatra mogućnosti svog učešća u vlasti nakon parlamentarnih izbora u septembru.

Teška prelazna faza za CDU

Tema sa kojom je CDU u prošlosti dobro prolazila jeste privreda. Posljednjih godina privredno krilo poslaničkog kluba te stranke u Bundestagu ili udruženja manjih i srednjih preduzeća, bila su važna mjesta na kojima su se okupljali konzervativni demohrišćanski stručnjaci za privredu, kao i mladi, ambiciozni političari. Svoju bazu podrške tu ima Fridrih Merc, koji je izgubio u borbi za predsednika CDU.

Popularnost CDU tokom pandemije
Popularnost CDU tokom pandemije

Ali iz tog tabora dolaze i Georg Nislajn, Aksel Fišer, Nikolas Lebel ili Mark Hauptman, koji sada moraju da se brane zbog optužbi za podmićivanje i korupciju.

Druge teme od kojih bi moglo da bude koristi nije lako naći. Što se programa tiče, CDU/CSU su tu gotovo „uklješteni“: Merkel je od Zelenih preuzela mnoge teme, poput zaštite klime, i time zamaglila razlike. S druge strane, ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) propagira stare teme CDU kao što su stroga doseljenička politika i odlučna borba protiv kriminala. Tako je 2021. godine CDU tamo gdje je na predizbornim plakatima sama sebe pozicionirala –  u sredini. Ali i ta sredina je postala uska – a pandemija je samo prikrila sve te suštinske probleme. „Čini se da stranka ne zna kuda bi“, kaže Fas. „Takođe nema nikoga ko bi je vodio jasno i nesporno.”

Višegodišnja potraga za nasljednikom Angele Merkel unijela je nesigurnost i podjele u stranačke redove. Da li nastaviti kursom koji je postavila Merkel ili napraviti konzervativni zaokret? Mišljenja su podijeljana. „Oni nikako da se smire“, kaže Fas. I to sve usred pandemije i nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore. Zato politolog Fas zaključuje „U ovoj godini, sve je moguće“

Čitajte više