Pokazati islam van džamije, komšijama i prijateljima

Džemat Adice jedan je od mlađih džemata na području Muftijstva novosadskog. Izuzetno aktivan i vrijedan džematski odbor na čelu s predsjednikom hadži Samijem Tatarijem i imamom Gzim ef. Plavcijem posebno radi na edukaciji i odgoju svih generacija.
Džemat Adice: Pokazati islam van džamije, komšijama i prijateljima_605aa3544f2d7.jpeg
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Džemat Adice jedan je od mlađih džemata na području Muftijstva novosadskog. Izuzetno aktivan i vrijedan džematski odbor na čelu s predsjednikom hadži Samijem Tatarijem i imamom Gzim ef. Plavcijem posebno radi na edukaciji i odgoju svih generacija.

–Ko god želi u džamiji može naći kvalitetno i lijepo obrazovanje počev od osnovnih načela vjere pa sve do učenja i čitanja Kur’anskog pisma pa i sami Kur’an. Uspjeli smo u ovoj teškoj situaciji uz podršku Mešihata Islamske zajednici u Srbiji u koordinaciji sa Školom Kur’ana da otvorimo dva odjeljenja Škole u Subotici i Beočinu s tendencijom da u svim džematima na području novosadskog Muftijstva otvorimo odjeljenje Škole Kur’ana, kaže Nedžad ef. Hasanović koordinator Muftijstva novosadskog.

Projekt od izuzetnog značaja za edukaciju džemata. U Subotici i Beočinu, Škola Kur’ana izuzetno funkcioniše. Djeca u Adicama svoje goste dočekala na najbolji način, pokazavši šta su sve naučila tokom mektebske pouke.

Na vjerskoj pouci u Adicama osamdeset i osmoro učenika podijeljenih u tri grupe.

–Moram priznati da je malo teže nego u muslimanskim sredinama. Drugačije je kad učiš djecu koja kad izađu vide sve muslimane oko sebe. Ovdje je drugačije. Inspiracija je da damo sve od sebe da komšijama kažemo Mi smo muslimani i moramo se pridržavati toga. Često puta sam i s džematom imao ders da se islam ne kaže u džamiji nego van džamije.  Dokaži islam, komšijama, dokaži islam prijateljima, ističe Gzim ef. Plavci imam džamije Adice.

Inače, svih pravila zaštite od korona virusa se pridržavaju. Treba, poručuju misliti na sebe i na sve koji ih okružuju. Izaći zdrav je najbitnije mada, kažu, sve će ovo proći ali svaki musliman treba ostaviti generaciju koja će nakon njega pasti Allahu, dž.š. na sedždu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.