Mikroplastika u sibirskom ledu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ruski naučnici rade na razumevanju razmera potencijalne opasnosti od prisutnosti mikročestica plastike u sibirskom snegu koji je njima zagađen, što predstavlja veliku pretnju okolini u toj ruskoj regiji.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Zabrinjavajuće je da, dok se sneg postupno otapa, mikroplastika prodire u tamošnje tlo.

Naučnici s Državnog univerziteta u Tomsku (TSU) kažu da su prikupili uzorke snega iz 20 različitih sibirskih regija – od planine Altaj do Arktika – i da njihova preliminarna otkrića potvrđuju prisutnost plastičnih vlakana u snegu, koja se prenose vazdušnim putem i u udaljene delove sibirske pustoši, prenosi Index.hr.

“Potpuno je jasno da mikroplastiku ne nalazimo samo u rekama i morima širom sveta, već i u tlu i u živim organizmima, pa čak i u atmosferi”, rekla je Julija Frank, naučna direktorka Sibirskog centra za mikroplastiku koje deluje pri Univerzitetu u Tomsku.

Mikroplastiku, koja nastaje kad se veći komadići plastičnog otpada s vremenom raspadnu, sve češće nalazimo u vazduhu, hrani, pitkoj vodi pa čak i u arktičkom ledu. Naučnici su sve zabrinutiji jer strahuju da bi mikroplastika mogla da ugrozi zdravlje ljudi i morsku floru i faunu, premda po tom pitanju još nema konsenzusa.

Naučnici iz Tomska ranije su otkrili mikroplastiku u probavnom traktu riba ulovljenih u sibirskim rekama, što je potvrda da taj proces pridonosi zagađenju Arktičkog okeana plastikom.

“Sibir je u ovom aspektu apsolutno nedovoljno istražen i naš (ruski) interes za ovaj problem kasni u poređenju s ostatkom sveta”, rekla je Frankova.

Naučnici sada proučavaju uzorke snega da bi shvatili u kojoj meri gustina naseljenosti, blizina puteva i auto-puteva, kao i ostale ljudske aktivnosti, pridonose zagađenju.

Čitajte više

U SAD-u je platformski rad zahvatio puno veći broj zanimanja nego u Europi – osim kao vozači taksija, čistači/ce i dostavljači hrane, platformski radnici pružaju i usluge poput brige o djeci i starijima.
Izgubi li Vučić Beograd, onda je stvarno gotov, u tom slučaju tron na dvoru postaje simbol istinski ceremonijalne komedije.
Vreme je da jasno kažemo da se pravo na Medicare mora proširiti na milione starijih radnika kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija.