Hoće li “luka” okončati lokdaun?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Umjetnici i političari oduševljeni su aplikacijom „luka“, koja bi trebalo da olakša praćenje kontakta i ponovo omogući odlaske na kulturne događaje i u restorane. Borci za zaštitu ličnih podataka su kritični.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Mnogi Nijemci su sve više frustrirani zbog pandemije korona virusa. Mjesecima su strpljivo čekali, ali vakcinacija se oteže i Njemačka ne može da se uporedi sa Sjedinjenim Državama, Izraelom ili Velikom Britanijom. Redovno i nekomplikovano testiranje i dalje nije moguće, a uprkos masivnim ograničenjima i lokdaunu broj infekcija raste. Proći će sigurno još nekoliko mjeseci dok se ne vakcinišu svi koji to žele.

Političari su na početku trećeg talasa zbog sve većeg nezadovoljstva odlučili da dozvole izvjesne olakšice, ali s obzirom na razvoj situacije i porast infekcija po svoj prilici će morati ponovo uvesti ograničenja.

Zbog toga se velike nade polažu u aplikaciju „luca“ (luka), koja bi uz zvaničnu aplikaciju za upozoravanje na korona virus, trebalo da pomogne njemačkoj vladi da ponovo korak po korak vrati društveni život u kakvu-takvu normalu.

Ovo su odgovori na najvažnija pitanja:

Kakva je razlika između aplikacije „luka” i one za upozoravanje na korona virus?

Uprkos masovnoj kritici, aplikacija za upozoravanje na korona virus (CWA) i dalje se smatra jednom od najvažnijih komponenti u suzbijanju pandemije, jer je namijenjena za razbijanje lanaca zaraze.

Kod ove aplikacije zaštita podataka igra centralnu ulogu. Ona funkcionište u potpunosti bez upotrebe ličnih podataka, samostalno preko blututa, a korisnik ostaje anoniman za zdravstvene službe.

Aplikacija obavještava korisnika o riziku u slučaju da se u blizini nađe inficirana osoba, koja takođe koristi aplikaciju, drži uključen blutut i brzo unosi rezultate pozitivnog testa. Nakon upozorenja korisnik bi trebalo da se testira.

Iako se aplikacija konstantno dorađuje, i dalje ima manjkavosti po pitanju pouzdanosti. Ponekad prođu dani dok pozitivan rezultat testa dođe do kontakt osobe.

Aplikaciju u međuvremenu koristi više od 26 miliona ljudi. U međuvremenu je dostupna na 26 jezika i moguća je prekogranična procjena rizika u nekim zemljama Evropske unije. Aplikacija se za sada koristi samo u Njemačkoj i to samo u nekoliko regiona.

Kako funkcioniše „luka”?

Od korisinika se zahtijeva učešće: kod instaliranja aplikacija mora da u svom profilu upiše ime i broj telefona. Na osnovu toga aplikacija uradi QR-kod, koji se mijenja svakog minuta i dodjeljuje krajnjem uređaju.

Na primjer, prilikom ulaska na neki događaj ili u restoran, korisnik skenira QR-kod. „Luka“ tako prikuplja podatke ko je, gdje i kada bio. Umjesto da se popunjava cedulja u restoranu ili kod frizera (u nadi da se daju pravi podaci), u ovom slučaju se korisnik registruje digitalno.

Kod privatnih sastanaka QR-kodovi se razmjenjuju naizmjenično. Na taj način se stvara neka vrsta „otiska prsta“ susreta i onda se kontakti mogu kasnije pratiti.

Posjećena mjesta ostaju 30 dana u bazi podataka. Ali, prema riječima operatera ime i kontakt podaci nisu vidljivi. I tu je razlika u odnosu na liste na papiru.

Koliko su podaci sigurni?

S obzirom da je zaštita ličnih podataka bila od centralnog značaja u kreiranju aplikacije za upozoravanje na korona virus, ne prikupljaju se ni lični podaci a ni mjesta na kojima se korisnik kreće, tako da se ne može napraviti profil kretanja osobe koja koristi aplikaciju.

Zvanična aplikacija za upozoravanje na koronu je namjerno napravljena kao decentralizovani sistem. Podaci se ne čuvaju nigdje centralno, a čak i zdravstvene službe nemaju pristup podacima. Ovaj argument je bio jedan od najvažnijih kako bi se zadobilo povjerenje građana.

I operater „luke” obećava sveobuhvatnu zaštitu podataka. Svi podaci bi trebalo da budu kodirani i sačuvani isključivo u Njemačkoj. Tako bi se obezbijedilo da se podaci ne zloupotrijebe u komercijalne svrhe.

Kako „luka” sarađuje sa državnim službama?

Zvaničnu aplikaciju za upozoravanje na korona virus razvile su kompanije SAP i Telekom Njemačke. Nasuprot tome aplikaciju „luka“ razvio je privatni, komercijalni operater – berlinski „culture4life GmbH”. Kod ovog operatera su angažovani i neki kulturni radnici, poput članova benda „Fantastična četvorka“ (Fantastische vier). Softver je djelo berlinske startap firme „neXenio GmBH”.

Iako „luka” nije zvanična aplikacija, operater želi da sistem poveže sa državnim, i to je ono što ovu aplikaciju razlikuje od drugih. Tako bi u slučaju infekcije zdravstvene službe odmah mogle da stupe u kontakt sa zaraženom osobom. Posredstvom TAN-a (transakcioni broj) osoba dobrovoljno daje listu mjesta na kojima je bila ili boravila.

Kako dalje?

Šta je važnije: efikasna zaštita podatka ili efikasna zaštita od infekcije? Zar ne može oboje da bude jednako djelotvorno? Ova diskusija će osobe u Njemačkoj i dalje pratiti.

Zvanična aplikacija za upozoravanje na korona virus je široko rasprostranjena, ali pasivna. „Luka“ je aktivnija, ali prikuplja više podataka. Dvije aplikacije su bazirane na različitim osnovnim principima. Ali, nije ni planirano da se ove dvije aplikacije u budućnosti možda povežu.

Vrlo je vjerovatno da ni ubuduće neće biti obavezno korišćenje aplikacije za upozoravanje. Ali, pojedini organizatori velikih događaja ili ugostitelji mogli bi da zahtijevaju od posjetilaca da koriste aplikaciju.

Tamo gdje su se do sada podaci prikupljali na papiru, moglo bi se dogoditi da prodavnice zamole svoje mušterije da ubuduće koriste „luka“ aplikaciju. Ne moraju svi da je koriste, ali ukoliko se odluče protiv, onda neće imati ni pristup određenom restoranu, klubu ili prodavnici…

Čitajte više