Pet država EU traži jači evropski fokus prema BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Non-paper su osim Hrvatske potpisale Slovenija, Grčka, Mađarska i Bugarska.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Hrvatska će na današnjem (22. mart) sastanku Saveta spoljnih poslova zatražiti od Evropske unije (EU) veći fokus prema Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako se saznaje, Hrvatska će predati takozvani non-paper putem kojeg će se od ostalih zemalja zatražiti da se podrže reforme u BiH kako bi zemlja što pre dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Non-paper su osim Hrvatske potpisale Slovenija, Grčka, Mađarska i Bugarska.

“Mi želimo videti Bosnu i Hercegovinu kako značajno napreduje prema političkoj stabilnosti, funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji i dobrobiti svojih građana. Stabilnost, prosperitet i funkcionalnost BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, je od ključne važnosti ne samo za najbliže susede već i za širi region, EU i Evropu u celini”, navodi se u ovom dokumentu u koji Radio Slobodna Svropa (RSE) ima uvid.

“Prelomljeno političko okruženje, kao i atmosfera nepoverenja između političkih predstavnika u BiH, često uzrokuju funkcionalnu zastoj u institucijama i zaostajanje u implementaciji ključnih reformi”, stoji u ovom dokumentu te se zaključuje da država može ojačati svoju stabilnost i napredovati jedino snažnim usidravanjem građanskih i političkih prava tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana u BiH na evropske vrednosti i standarde EU.

U ovom non-paperu, pet država članica EU predlažu intenzivni politički dijalog između EU i BiH, podršku radu specijalnog predstavnika EU u zemlji, kao i Kancelariji visokog predstavnika, kao i reformu Izbornog zakona u skladu s evropskim standardima kako bi se ubuduće izbegle manipulacije tokom izbornog procesa.

Takođe se traži da se pomogne BiH u naporima za upravljanje migracijama i borbi protiv ilegalne migracije i kriminalnih grupa koje su aktivne u tom pogledu.

Problem migracija se smatra izazovom u celom regionu, a u tom sklopu “Bosna i Hercegovina je ključna u regionu u ovom izazovu”.

O ovom dokumentu bi trebali da raspravljaju ministri inostranih poslova zemalja članica EU.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine aplicirala za status kandidata. U mišljenju koje je predstavila 2019. godine, Evropska komisija nije preporučila otvaranje pristupnih pregovora između EU i BiH.

Pre početka pregovora zemlja treba da ispuni 14 ključnih prioriteta koje je Komisija identifikovala u objavljenom mišljenju o spremnosti Bosne i Hercegovine da postane država kandidat za punopravno članstvo u EU.

Čitajte više