Upozorenje Pjongjanga dok Bidenova administracija preispituje politiku prema S. Koreji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Severna Koreja je u prvom zvaničnom komentaru upućenom administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden) zauzela konfrontacijski stav uz nastojanje da kroz taktiku pritiska i pretnje obnovom napetosti na Korejskom poluostrvu utiče na novu administraciju koja preispituje dosadašnju američku politiku prema toj zemlji.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Severna Koreja je u prvom zvaničnom komentaru upućenom administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden) zauzela konfrontacijski stav uz nastojanje da kroz taktiku pritiska i pretnje obnovom napetosti na Korejskom poluostrvu utiče na novu administraciju koja preispituje dosadašnju američku politiku prema toj zemlji, pišu svetski mediji.

Sestrinske reči

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong poručila je u utorak, 16. marta, Bajdenovoj administraciji da treba da se uzdrži od “širenja smrada”, ako želi mir u naredne četiri godine, piše Vašington post.

Izjava je usledila dok su šef američke diplomatije i šef Pentagona u regionu radi razgovora s japanskom i južnokorejskom vladom.

Kim Jo Džong je izrazila nezadovoljstvo zbog zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje su, kako ukazuje Vašington post, uvek izvor napetosti s Pjongjangom. Obim vežbi je smanjen u poslednje tri godine i sprovode se samo pomoću kompjuterske simulacije, isprva da bi se omogućio prostor za dijalog sa Severnom Korejom, a sada i zbog pandemije COVID-19.

Glavna meta gnevne izjave je bila Južna Koreja i Kim Jo Džong je jasno stavila do znanja da su i smanjene vežbe neprihvatljive, ali i ponudila “mali savet novoj administraciji SAD koja radi na širenju smrada baruta na našoj zemlji”.

“Ako želi mirno da spava naredne četiri godine, bolje bi bilo da se uzdrži od izazivanja smrada u prvom koraku”, rekla je Kim Jo Džong.

Državni sekretar Antoni Blinken u Tokiju je izbegao odgovor na pitanje o komentaru sestre severnokorejskog lidera, rekavši da je upoznat s izjavom i dodao da Severna Koreja nije odgovorila na brojne pokušaje Bajdenove administracije da stupi u kontakt s Pjongjangom, kao i da SAD preispituju da li imaju smisla dodatne “mere pritiska” ili pokušaji diplomatije.

Američki zvaničnici su u subotu rekli da je Bajdenova administracija od februara tri puta pokušala da stupi u kontakt s Pjongjangom, ali da nije dobila odgovor. Ćutanje nije bilo iznenađujuće, ukazuje Vašington post, dodajući da Bajdenova administracija radi na reviziji politike prema Severnoj Koreji i da Pjongjang možda želi da vidi šta će biti rezultat pre nego što formuliše svoj odgovor.

Rakete ili gnevne reči

Izjava kakvu je iznela uticajna sestra severnokorejskog lidera je nešto što su mnogi očekivali u Seulu, ukazuje BBC u analizi.

Severna Koreja obično reaguje kada Južna Koreja i SAD izvode zajedničke vojne vežbe, navodi britanski javni servis, dodajući da odgovor ponekad dolazi u obliku raketnih proba, a ponekad gnevnim rečima.

Porukom usmerenom na zajedničke vojne vežbe i posetu američkog šefa diplomatije i ministra odbrane regionu, Pjongjang je jasno stavio do znanja Vašingtonu i Seulu da gleda i sluša, uprkos tome što nije reagovao na nedavne pokušaje Bele kuće da uspostavi kontakt.

Mada Kim Jo Džong nije precizirala šta će Severna Koreja uraditi ako joj se ne svidi ono što čuje na tim sastancima, BBC ističe da je njena poruka – upozoreni ste.

Odnosi SAD i Severne Koreje naglo su se pogoršali 2017, kada je Pjongjang testirao rakete velikog dometa koje mogu da pogodi američke gradove. Tenzije su popustile dok je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp (Trump) nastojao da razvije lični odnos s Kimom, ali, ukazuje BBC, više sastanaka, uključujući samite u Singapuru i Vijetnamu, nisu doveli do izlaza iz ćorsokaka s nuklearnim razoružanjem i sankcijama.

‘Poruka pritiska’

U prvom zvaničnom komentaru iz Severne Koreje upućenoj Bajdenovoj administraciji Pjongjang je zauzeo konfrontacijski stav, ocenjuje Njujork tajms.

Analitičari su za američki list rekli da je taj komentar prvi pokazatelj da Severna Koreja planira da utiče na politike nove administracije podižući mogućnost obnavljanja napetosti na poluostrvu kroz taktiku pritiska.

“Izjava Kim Jo Džong bila je poruka pritiska na SAD i Južnu Koreju”, rekao je Jang Mo-Džin, profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije u Seulu.

Stručnjaci su, ukazuje list, takođe pratili da li će Severna Koreja provocirati Vašington testovima raketa ili drugog oružja uoči dolaska Blinkena i šefa Pentagona Lojda Ostina u region, što se zasad nije dogodilo.

Ali, iako Severna Koreja nije dočekala Blinkena i Ostina raketnim probama, izjava Kim Jo Džong naznačuje da Pjongjang očekuje da će Bajdenova administracija biti obazriva, ocenjuje Njujork tajms, navodeći ocenu analitičara Korejskog istraživačkog instituta za nacionalnu strategiju u Seulu da će Severna Koreja verovatno početi da podiže tenzije kako bi stekla prednost.

Bajdenova administracija navodi da sprovodi sveobuhvatnu reviziju američke politike prema Severnoj Koreji, navodi Njujork tajms. Pošto su razgovori s Trampom propali 2019, severnokorejski lider je rekao da nema smisla nastavljati pregovore ako Vašington prvo ne ponudi uslove koje njegova zemlja može prihvatiti, što uključuje ukidanje sankcija i okončanje američkih vojnih vežbi oko Korejskog poluostrva u zamenu za korake ka denuklearizaciji.

Kraj doba samita i diplomatije?

Upozorenjem upućenom SAD iz Severne Koreje završeno je doba samita i diplomatije, ocenjuje Tajms.

Kim Jo Džong je, kako piše londonski list, vojne vežbe SAD i Severne Koreje povezala s neuspehom diplomatskih razgovora, koji su počeli u vreme rasta optimizma 2018. godine, posle čega su usledila tri sastanka tadašnjeg predsednika Trampa i Kima.

“Šta god da vlasti Južne Koreje u budućnosti urade po nalogu svog gospodara (SAD), neće biti tako lako ponovo uživati u tako toplom prolećnom danu… kao pre tri godine”, rekla je Kim Jo Džong.

Sestra severnokorejskog lidera zapretila je da će raspustiti Komitet za mirno ujedinjenje zemlje, vladino telo odgovorno za diplomatiju s Južnom Korejom, a takođe je nagovestila ukidanje slične organizacije koja se bavi zajedničkom turističkom zonom koja je razvijena u saradnji sa Seulom.

Formulacije korišćene u izjavi, prema pisanju Tajmsa, sugerišu da ipak još uvek ima prostora za dijalog, ali da Severna Koreja čeka diplomatske ponude iz SAD i Južne Koreje.

Bez ‘ljubavnih pisama’

Severna Koreja će verovatno odbiti diplomatske napore SAD iz više razloga poput pandemije, revizije politike SAD prema toj zemlji, sastanaka u regionu, kao i retorike Bajdenove administracije, prenosi CNN ocene koje su stručnjaci izneli pre nego što je upozorenjem Kim Jo Džong prekinuto ćutanje Pjongjanga.

Zvaničnici Stejt departmenta su rekli da bi revizija politike Trampove administracije prema Severnoj Koreji mogla biti objavljena “u narednim nedeljama”. Iako, ističe CNN, Bajden verovatno neće pisati “ljubavna pisma” Kim Džong Unu kao što je to činio njegov prethodnik, nova administracija još nije naznačila jasan raskid s prethodnom administracijom u svojim ciljevima prema Pjongjangu.

Američki zvaničnici su u više navrata, tokom svedočenja, saopštenja ili brifinga, rekli da im je cilj “potpuna denuklearizacija Severne Koreje”, ali to, prema stručnjacima koje citira CNN, nije prihvatljivo za Severnu Koreju.

Severnokorejci na osnovu skorašnje istorije vide nekoliko razloga zašto ne treba da pristanu na denuklearizuju, uključujući situacije u Iraku, Libiji i odnedavno Iranu, ukazuje američka televizija. Lideri u Iraku i Libiji svrgnuti su pošto su se odrekli nuklearnog programa pod pritiskom SAD, dok je Iran postigao dogovor iz kojeg se povukla Trampova administracija i potom uvela oštre ekonomske sankcije.

Bivši zvaničnici i stručnjaci, kako ističe CNN, takođe su ukazali da najave zvaničnika Bajdenove administracije da neće ukidati tarife Severnoj Koreji, što bi mogao biti jedan od faktora koji motiviše odluku Pjongjanga da ne ulazi u direktnu saradnju sa SAD.

Čitajte više