“Neuspjeh u zaštiti klime nije opcija!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nakon višegodišnjeg zastoja, SAD i Europa žele ponovo surađivati i ubrzati zaštitu klime. Konferencija u Berlinu predstavlja početak tog angažmana.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Kao i svake godine od 2015. njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo privrede pozvali su na kongres o globalnoj energetskoj tranziciji, ovaj puta, zbog pandemije, online. Na dvodnevnoj konferenciji je sudjelovalo 50 ministara energije i okoliša. Nitko od njih nije propustio spomenuti koliko je dobro što su se nakon olovne četiri godine pod klimatskim ignorantom Donaldom Trumpom SAD vratile globalnoj zaštiti klime.

Skrušenost nakon četiri izgubljene godine

John Kerry, bivši američki državni tajnik, a sada povjerenik za klimu predsjednika Joea Bidena, kasnije je govorio o skrušenosti koju osjeća naspram drugih zemalja u svijetu. Četiri godine izgubljene su u zajedničkoj borbi protiv stakleničkih plinova.

Dakle, novi početak, i to u vrijeme pandemija. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD) ukazao je na paralele između klime i koronske krize od samog početka. Što će se, zapitao se Maas, pamtiti za 15 ili 20 godina? “Biti će to iskustvo što znači eksponencijalni rast i kakve dramatične posljedice on može imati. Kako kada je riječ o pandemiji, tako i kada se radi o klimatskoj krizi.”

Neuspjeh u Glasgowu nije opcija

Svi govornici su se složili da sada konačno treba konkretno djelovati. Kerry je rekao da će na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu krajem godine sve zemlje morati poboljšati svoje klimatske ciljeve. SAD tu žele preuzeti vodeću ulogu: “Ili ćemo biti ambiciozniji u Glasgowu ili ćemo propasti. Ali neuspjeh nije opcija.”

Kerry zna o čemu govori. On je 2015. u Parizu pomogao u pregovorima o globalnom klimatskom sporazumu koji obvezuje države da ne dozvole porast prosječne svjetske temperature za više od dva stupnja, ili još bolje za 1,5 stupnjeva. U vezi s tim ciljem je svaka zemlja potpisnica sporazuma formulirala vlastite klimatske planove, ali oni više nisu dovoljni.

Prema mišljenju njemačkog državnog tajnika za okoliš Jochena Flasbartha, poboljšanje u Glasgowu je stoga izuzetno važno. “Moramo pokazati da je svjetska zajednica sposobna surađivati ​​u pronalaženju učinkovitih odgovora na klimatsku krizu. EU je postavila novi cilj – smanjenja emisija do 2030. umjesto dosadašnjih 40 posto, za najmanje 55 posto u odnosu na 1990. Druge zemlje, uključujući SAD, morat će se mjeriti s ovom politikom”, rekao je Flasbarth za DW.

Što se Sjedinjenih Država tiče, one su zasada samo formulirale namjeru da do 2050. postanu klimatski neutralne, a Kina je to najavila do 2060.

Velike mogućnosti za obnovljive izvore energije u Africi

Mnogi su ekološki aktivisti, posebno iz Afrike, na berlinskoj konferenciji jasno stavili do znanja da još uvijek postoji značajan jaz između novog zahtjeva za brzom akcijom i stvarnosti.

Sam kontinent malo doprinosi globalnom efektu staklenika, ali trpi posebno velike štete zbog njega. Nekoliko govornika naglasilo je da su za unapređenje obnovljivih izvora energije u Africi potrebne investicije od 60 milijardi dolara, s tim da je potencijal za geotermalnu energiju i naravno sunčevu energiju mnogo veći nego na drugim kontinentima.

Međutim, širom svijeta 700 milijuna ljudi, od čega polovica u Africi, još uvijek nema pristup čistoj energiji. “Jasno je da posebno siromašnije zemlje u razvoju ovise o međunarodnoj solidarnosti u obliku financijskih sredstava kada je u pitanju zaštita klime”, napominje Flasbarth.

Njemačka uspješna zbog korone

Njemačka namjerava u budućnosti posvetiti ​​veliku pažnju temi vodika kao nosača energije. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je: “Ako je nafta nekada bila crno zlato, tada je vodik nevidljivo zlato budućnosti.”

Usred konferencije stigla je i službena potvrda da je Njemačka ipak uspjela postići cilj koji si je zadala, a to je smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. godinu.

Količina ispušnih plinova je u Njemačkoj posljednjih godina bila u stalnom porastu, ali prošle su godine emisije pale zbog ograničenja u vezi s pandemijom. No ministrica za zaštitu okoliša Svenja Schulze (SPD) je ipak naglasila da postizanje ciljeva nikako nije razlog za opuštanje. To je još jedna povezanost pandemije i zaštite klime.

Čitajte više