Osmero ubijenih u napadu na salone masaže u SAD-u

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Osam osoba je ubijeno u tri salona za masažu u američkoj saveznoj državi Georgiji, a napadač je uhapšen nekih 300 kilometara dalje nakon potjere policije.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Osam osoba je ubijeno u tri salona za masažu u američkoj saveznoj državi Georgiji, a napadač je uhapšen nekih 300 kilometara dalje nakon potjere policije.

Krvavi napad koji se dogodio u roku od sat vremena desio se u dva salona za masažu u Atlanti i u jednom koji se nalazi u Cherokee okrugu, nekih 40 kilometara dalje od Atlante.

Policija vjeruje da je uhapšeni 21-ogodišnjak odgovoran za sva tri napada. Identiteti žrtava nisu poznati, kao ni motiv napada.

Među osmero ubijenih nalazi se šest žena azijskog porijekla.

Kako je došlo do napada?

Policijski zvaničnik Jay Baker rekao je da je napadač krvavi pohod počeo u popodnevnim satima kada je ubio četiri osobe, a jednu ranio u salonu za masažu u oblasti Cherokee, udaljenoj šezdesetak kilometara od Atlante.

Dvije osobe su umrle na licu mjesta, a tri osobe su prevezene u bolnicu gdje su dvije od njih umrle, potvrdio je Baker, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, među ubijenima su bile dvije žene azijskoj porijekla, uz bijelu ženu i muškarca.

U drugi salon za masažu u Atlanti policija je reagovala na poziv zbog pljačke, ali su pronašli tijela tri žene.

Tokom istrage o tom napadu, policija je pozvana u sličan salon preko puta ulice, gdje je ubijena četvrta žena.

Napadi na Amerikance azijskog porijekla

U saopštenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova četiri ubijene žene opisane su kao “korejske nacionalnosti”.

Prije toga, šef policije Atlante Rodney Bryant rekao je da su četiri žene ubijene u Atlanti azijskog porijekla.

Ubistva dolaze u posljednjem nizu zločina iz mržnje prema Amerikancima azijskog porijekla u posljednjim mjesecima, potaknuti retorikom koja ih krivi za širenje korona virusa.

“Cijela naša porodica se moli za žrtve ovih stravičnih nasilja”, rekao je guverner Brian Kemp na Twitteru.

U obraćanju prošle sedmice, američki predsjednik Joe Biden osudio je “zločine iz mržnje protiv Amerikanaca azijskog porijekla koji su napadani i zlostavljani”.

U saopštenju organizacije Stop AAPI Hate, koja zagovara okončanje mržnje prema Amerikancima azijskog porijekla, navodi se da ovi napadi pokazuju da “je potrebno mnogo više da se zaštite Amerikanci azijskog porijekla”, prenosi CNN.

Osumnjičeni Robert Aaron Long (21) iz Woodstocka u oblasti Cherokee uhapšen je u oblasti Crisp na oko 300 kilometara južno od Atlante nakon što je uhvaćen na nadzornoj kameri u minutama prije napada.

Policija vjeruje da je Long odgovoran za sva tri napada. Njegov automobil zabilježen je na nadzornoj kameri i u Atlanti u vrijeme kada su se napadi desili.

Glasnogovornik Federalnog biroa za istrage Kevin Rowson rekao je da i oni učestvuju i pomažu vlastima Atlante i Cherokee okruga u istrazi.

Čitajte više