Njemački gubici zbog korone 250 milijardi evra

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Pandemija korone će Nijemce vjerovatno koštati dobrih 50 milijardi evra samo u prvom kvartalu 2021. godine. Ovo se zasniva na proračunima Instituta za njemačku privredu (IV). Ukupna šteta je mnogo veća.
Njemački gubici zbog korone 250 milijardi evra_60516da1c6eac.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi evra, izračunao je Institut njemačke privrede u Kelnu (IV) tačno godinu dana nakon prvog lokdauna, koji je počeo 14. marta 2020. Do sada je više od 16.000 kompanija proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih zombi kompanija koje su bez izgleda da prežive. Osnova za izračunavanje je modeliranje poslovnog razvoja u svijetu bez korone i poređenje sa stvarnim stanjem.

„Korona-kriza je bila i još uvijek jeste ogroman šok za njemačku ekonomiju”, kaže direktor Instituta Mihael Hiter. „Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve firme mogle da savladaju ovu tešku fazu. “Nadamo se da će se stopa vakcinacije povećati tako da kompanije konačno ponovo mogu da planiraju i da sa više samopouzdanja gledaju u budućnost”, rekao je Hiter.

Zatvorene radnje, poremećeni lanci snabdijevanja, milioni ljudi na skraćenom radnom vremenu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja privrede, a posebno su dugotrajni lokdauni imali negativan uticaj na firme.

Šok u prvom kvartalu 2020.

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema proračunima IV, bruto domaći proizvod je relativno blago opao. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u ovom periodu bio bi oko 850 milijardi evra, a zapravo je bio oko 100 milijardi evra manji. U trećem kvartalu, posebno u ljetnjim mjesecima, razlika je ponovo značajno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lokdaunom od kraja 2020. godine, su se gubici ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će vjerovatno koštati dobrih 50 milijardi evra samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge firme nisu mogle da izdrže krizu uprkos odgađanju proglašenja nesolventnosti i državne pomoći: oko 16.300 preduzeća bankrotiralo je 2020. godine. A tom broju treba dodadti još oko 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje, uprkos pomoći, jedva da imaju izgleda da prežive.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.