Film ‘Quo Vadis, Aida?’ nominovan za Oskara, Srebrenica opet u fokusu svijeta

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Pored “Quo Vadis, Aida?”, za najbolji film van engleskog govornog područja takmičiće se “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“Quo Vadis, Aida?”, film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić nominovan je za nagradu Oskar u kategoriji za najboji film van engleskog govornog područja, objavila je Američka filmska akademija u ponedjeljak, 15. marta.

Nominacije su putem videopoziva iz Londona u ponedjeljak (15. marta) po srednjeevropskom vremenu saopštili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Pored “Quo Vadis, Aida?”, za najbolji film van engleskog govornog područja takmičiće se “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

“Za nas je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge”, izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić, saopštila je producentska kuća Deblokada, nakon što je film “Quo Vadis, Aida?” nominiran za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film.

U saopštenju se navodi da cijela ekipa filma zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su im, kako se navodi, bili oslonac, podstrek i inspiracija.

“Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade “Grand Prix by Orange” i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade “Knight MARIMBAS” kao i Nagradu kritike”, dodaje se u saopštenju producentske kuće na čijem je čelu režiserka Jasmila Žbanić.

Ler: Ogroman uspjeh

Boris Ler, koji u filmu glumi starijeg sina glavne junakinje Aide, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je uzbuđen zbog nominacije, te da je za njega to jedan od najemotivnijih trenutaka u karijeri.

„Beskrajno sam sretan. Ovo je ogroman uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, za sve što se događalo u Srebrenici. To je još jedan korak gdje će se o Srebrenici više govoriti u svijetu, govoriti o genocidu. To je jako važno sa ovom nominacijom“, kazao je Ler za RSE.

Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljka za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

Mustafić: Veliki dan za bosanskohercegovački film

Ovo je veliki dan za bosanskohercegovački film i bosanskohercegovačku umjetnost kaže za RSE reditelj Dino Mustafić.

“Iskrene čestitke ekipi filma ‘Quo Vadis, Aida?’ i Jasmili Žbanić koja se, inače, svojim opusom nametnula kao jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica, a ova nominacija je samo kruna toga”, kaže Mustafić.

Dodaje kako nominacija za nagradu BAFTA-u, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija, za film i režiju Jasmili Žbanić, sjajan kritički prijem tog filma u SAD, te njegov “hod” po evropskim festivalima i mnoštvo nagrada, potvrđuju da se radi o jednom velikom i odgovornom umjetničkom djelu.

“Ovo je samo, na neki način, satisfakcija koliko je važno filmskim autorima ispričati balkanske priče i takvu jednu planetarnu tragediju kakva je Srebrenica. I kako zapravo film, kao umjetnost, kao medij, može doprinijeti jednom boljem, pravednijem i humanijem svijetu”, kaže Mustafić.

Šta god da se dogodi krajem aprila, kada je zakazana ceremonija dodjele Oskara, kaže on, misija ovog filma, motivi i razlozi za njegovo nastajanje, već su uveliko opravdani.

Tanović: Lijepa vijest u tmurnim vremenima

Danis Tanović, bosanskohercegovački reditelj, čiji je film “Ničija zemlja” osvojio Oskara za najbolji strani film prije 19 godina, kaže za RSE kako je nominacija filma “Quo Vadis, Aida?” u tmurnim i teškim vremenima skoro pa jedina lijepa vijest koja je stigla u BiH.

On ne vjeruje da će uspjeh ovog filma promijeniti teško stanje u bosanskohercegovačkoj kinematografiji, koja je, kako kaže, pred raspadom.

“Snime se jedan ili dva filma godišnje. Tako da je prosto nevjerovatno da ima toliko talenta, a da se ustvari u cijeloj regiji najmanje snima u BiH. Samo u BiH se snime jedan ili dva filma i to je više zbog entuzijazma ljudi koji se bave filmom, nego zbog nekog uređenog sistema. Bilo bi lijepo da ova nominacija nešto promjeni, ali 19 godina kasnije, nisam siguran da će se nešto desiti”, kaže Tanović.

Priča bazirana na činjenicama i svjedočenjima

Rediteljka Jasmila Žbanić je više puta kazala kako je film baziran na činjenicama do kojih je došla čitajući svjedočenja i knjige, gledajući video-materijale, razgovarajući sa ekspertima i svjedocima.

Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Film “Quo Vadis, Aida?” 10. februara ušao je u drugi krug izbora za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

Za ovu kategoriju su se mogli prijaviti filmovi iz 93 zemlje, a u uži izbor ušlo je 15 filmskih ostvarenja.

Pored filma Jasmile Žbanić, u užem izboru bili su danski film „Još jedna tura“, „Nas dvije“ iz Francuske, norveško ostvarenje „Nada“, ruski film „Dragi drugovi“, „Šarlatan“ iz Češke, „Prokletstvo ožalošćene žene“ iz Gvatemale, iranski film „Djeca sunca“, film „Sunce“ koji dolazi sa Tajvana, meksičko ostvarenje „I’m No Longer Here“, film iz Čilea „The Mole Agent“, rumunski „Kolektiv“, „Better Days“ iz Hongkonga, te „Night of the Kings“ koji dolazi sa Obale Slonovače, i tuniski film „The Man Who Sold His Skin“.

Glasanje o nominacijama počelo je u petak, 5. marta, a završeno u srijedu, 10. marta 2021. godine.

Čitajte više