U subotu i nedjelju vakcinacija bez obzira na starosnu dob i prijavu preko Euprave

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U dane vikenda u Novom Pazaru bit će obavljena vakcinacija bez ograničenja na starosnu dob ili prijavu putem Euprave.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

U dane vikenda u Novom Pazaru bit će obavljena vakcinacija bez ograničenja na starosnu dob ili prijavu putem Euprave. Svi koji se žele vakcinisati protiv korona virusa mogu to učiniti u subotu od 12 do 20 sati i u nedjelju od 10 do 18 na svim punktovima u Gradu.

–Trenutno smo primijetili da se u Novom Pazaru virus vrlo brzo širi. Da li je neki novi tip manje je bitno. Sad se u jednoj porodici javlja više članova koji su oboljeli, ali i u kolektivima. I u školama, Sudu, SUPu, predškolskim ustanovama, zdravstvenim ustanovama, svuda se pojavljuje povećan broj novootkrivenih novooboljelih, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Zabrinjava da je u posljednih sedam dana zabilježen povećan broj oboljelih s težom kliničkom slikom.

–Februara mjeseca imali smo 493 novootkrivena slučaja od 3.122 uzorka. Za ovih jedanaest dana od 1.748 poslatih uzoraka imamo 386 novootkrivenih, novoinficiranih. Ako se ovim trendom nastavi, s obzirom da je to jedna trećina mjeseca, puta tri, možemo doći i preko hiljadu novootkrivenih, novoinficiranih, kaže prim.dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP.

Zabrinjava i broj prvih pregleda u Kovid ambulanti. Jučer je zabilježeno 208, a povećan je i broj hospitalizovanih pacijenata kojih je trenutno 138 u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. U Tutinu se, nažalost, nastavlja negativan trend vakcinisanja za šta, kaže, nema obrazloženja.

–Sad je najbitnije da shvatimo da štitimo sebe, svoje najmilije i ovaj Grad. Shvatimo, patriote smo ako se pridržavamo svih protuepidemijskih mjera kako bismo izdržali kao zdravstveni sistem i odbranili grad. Možemo da radimo, poslujemo, normalno se ponašamo, kad naučimo da živimo s virusom.

Nažalost, u ovoj borbi nema jedinstva a ozbiljno smo, upozorava, u situaciji da nam se ponovo strašno ljeto.

–Ako je virus, znamo koje su mjere i hajmo se pridržavati. Nema jedinstva. Mnogo pametujemo i tražimo neka rješenja koja nemaju veze s naukom, ističe prim.dr. Šefadil Spahić

Dosad je u Novom Pazaru vakcinisano više od pet i po hiljada ljudi, revakcinisano više od 2.700 osoba. U Tutinu međutim oko sedamsto vakcinisanih i oko petsto revakcinisano.

Čitajte više

U SAD-u je platformski rad zahvatio puno veći broj zanimanja nego u Europi – osim kao vozači taksija, čistači/ce i dostavljači hrane, platformski radnici pružaju i usluge poput brige o djeci i starijima.
Izgubi li Vučić Beograd, onda je stvarno gotov, u tom slučaju tron na dvoru postaje simbol istinski ceremonijalne komedije.
Vreme je da jasno kažemo da se pravo na Medicare mora proširiti na milione starijih radnika kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija.