Povjerenik kaznio Fudbalski savez Srbije zbog skrivanja podataka o Novom Pazaru

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Fudbalski savez Srbije (FSS) moraće da plati kaznu zbog skrivanja podatka i dokumentacije koja se odnosi na ulazak Novog Pazara u Super ligu Srbije.
Povjerenik kaznio Fudbalski savez Srbije zbog skrivanja podataka o Novom Pazaru_604c238f06449.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Fudbalski savez Srbije (FSS) moraće da plati kaznu zbog skrivanja podatka i dokumentacije koja se odnosi na ulazak Novog Pazara u Super ligu Srbije. Kaznu je izrekao Povjerenik za informacije od javnog značaja koji je morao da se obrati i Vladi Srbije za pomoć, jer zbog apsurda situacije kazna se za sada ne može naplatiti.

Iznos koji je FK Novi Pazar uplatio kako bi se takmičio u elitnom rangu srpskog sporta i dalje je tajna. Fudbalski Savez Srbije u više navrata odbio je da saopšti o kojoj cifri se radi, iako je još 28. jula redakcija Sandžak televizije uputila zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Povjerenik je rješenjem izrekao novčanu kaznu Fudbalskom savezu Srbije u visini od polovine njegovih mjesečnih prihoda do deset procenata njegovih godišnjih prihoda, zbog uskraćivanja informacija tražiocu, odnosno zbog toga što nisu dostavili dokumenta iz koji se mogu saznati  na osnovu kojih kriterijuma je upražnjeno mjesto u Super ligi zauzela ekipa Novog Pazara, da li je i ostalim ekipama ponuđeno učešće u Super ligi i pod kojim uslovima, koji novčani iznos koji je FК Novi Pazar uplatio za upražnjeno mjesto i sa čijeg računa su sredstva uplaćena.

U obrazloženju rešenja navodi se da je organ vlasti bio dužan da dokaže opravdanost uskraćivanja traženih informacija i naglasio da uvijek postoji pojačan interes javnosti kada je u pitanju trošenje javnog novca i da takve informacije „načelno uvijek moraju biti dostupne javnosti i transparentne“.

Povjerenik visinu kazne još uvijek nije utvrdio jer ni cjelokupne javne finansije FSS-a nisu transprarentne, a po zakonu na osnovu njih se određuje iznos kazne.

Povjerenik se zbog tog problema obratio Vladi Srbije kako bi obezbijedio izvršenje kazne, ali Vlada Srbije do sada ni po jednom zahtjevu Povjerenika nije postupila i neposrednom prinudom izvršila rješenja.

Podsjećamo, da je FK Novi Pazar na osnovu “tendera”, odnosno kupovine mjesta, “uskočio” u Super ligu Srbije, iako je takmičenje u Prvoj ligi završio kao deseti na tabeli.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.