Neverovatnih 69 miliona dolara za Digitalno umetničko delo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Iako do pre šest meseci nije uspeo da proda nijedan svoj rad za više od 100 dolara, grafički dizajner Majk Vinkelman, poznatiji kao Beeple, iz Južne Karoline, prodao je NFT verziju svog kolaža na aukciji za neverovatnih 69 miliona dolara.
Rekordna cena: Neverovatnih 69 miliona dolara za DIGITALNO umetničko delo_604c2c72e5c7f.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kolaž pod nazivom Svakodnevnica: Prvih 5000 dana (Everydays: The First 5000 Days) sastoji se od svih njegovih radova u poslednjih 13 godina.

Sa ovom prodajom Beeple je svrstan u tri najvrednija živa umetnika današnjice. Njegovo uzdizanje počelo je u oktobru prošle godine kada je Vinkelman prodao svoju prvu seriju NFT-ova za 66.666,66 dolara po komadu, da bi u decembru prodao novu seriju za 3,5 miliona dolara.

Prošlog meseca, trend se nastavio, pa je jedan od njegovih radova pod nazivom CROSSROAD, plaćen 66.666,66 dolara sada preprodat za 6,6 miliona dolara, piše Smartlife.

Ono što je zaista podstaklo prodaju radova ovog umetnika je NFT. U pitanju je token koji zahvaljujući blockchain tehnologiji omogućava kupovinu i prodaju vlasništva nad digitalnim stvarima.

Jedna od prednosti NFT-a je što omogućava da umetnik digitalno potpiše svoj rad, i da taj potpis ostane trajno zabeležen u blockchain lancu. NFT kao takav dozvoljava sadržaj koji nije samo slika, već može biti i GIF, video snimak, oprema iz video igre i slično. Bitno je da NFT omogućava praćenje vlasništva nad digitalnom svojinom kroz blockchain, bilo da se radi o jedinstvenim stvarima ili kopijama poput karata za menjanje. Pikasovo slikanje svetlom: Superplodonosni umetnik Pablo Pikaso za svoja dela koristio je bilo koje i sve moguće medije. Njegov ukupni umetnički opus procenjen je na oko 50.000 posebnih dela, što je broj koji uključuje 1.885 slika, 1.228 skulptura, 2.880 keramičkih rukotvorina, skoro 12.000 crteža i mnogobrojna druga dela, među kojima je i tapiserija.pročitajte članak Jedan od razloga ogromne popularnosti Vinkelmana je što on svaki dan objavljuje po jedan svoj rad, kao i što ima rastuću armiju od preko 2,5 miliona pratilaca na društvenim mrežama. Spajanje svih tih radova iz poslednjih 13 godina u jedan je svakako razlog za popularnost koji nije mogao da prođe nezapažen. Ovo je posebno interesantno jer kolaž sadrži i rane skice i Vinkelmanove radove, koji su evoluirali godinama u umetnost po kojoj je on danas prepoznat.

Dodajte i NFT kao token nove generacije koji omogućava neizbrisiv digitalni potpis i trajni dokaz vlasništva, u vreme kada kripto-valute postaju sve popularnije, i jasno je zbog čega su ovi digitalni umetnici na ceni.

Treba napomenuti i da pobednik aukcije ne dobija baš previše za svoj uložen novac: digitalni fajl i načelna prava da izloži sliku, ali je Binkelman rekao da će rado sarađivati sa kupcem, kako bi našli najbolji način da fizički prikažu kolaž, bilo da je u pitanju TV ili projekcija na fasadu neke ogromne zgrade. Ni sam Vinkelman nije znao da će aukcija dostići ove cifre, a bacite pogled na video koji prati njegove reakcije pred sam kraj aukcije. Sa druge strane, hajp koji se podigao oko ovih aukcija doveo je do toga da su dela upitne umetničke vrednosti prodavana po vrlo visokim cenama. Neki umetnici su zabrinuti oko uticaja koji blockchain ima na prodaju umetnina i kako će on uticati na dosadašnje kanale prodaje.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.