Kako aligatori preživljavaju zimu?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Tokom zime, po niskim temperaturama, aligatori miruju i tako snižavaju svoju temperaturu i usporavaju metabolizam kako bi preživeli. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Potpuno su okovani ledom, samo proviruju vrhovima glava kroz led kako bi disali. Tokom zime, po niskim temperaturama, aligatori miruju i tako snižavaju svoju temperaturu i usporavaju metabolizam kako bi preživeli.

Čitajući vesti iz snegom okovane Oklahome, mnogi su se zapitali otkud aligatori uopšte tamo. Kako prenosi Livescience, u jednom dnevniku iz 1866. godine, pisalo je da su oni “starosedeoci” te američke države, mada su neki dovođeni iz drugih krajeva.

Ovi reptili su ektotermni organizmi, što znači da njihovu temepraturu uslovljava okolina. Zato se mogu videti na suncu, ali i vodi.

Direktor u Severnoj Karolini, Džordž Hauard, dodatno je pojasnio kakvu tehniku preživljavanja koriste aligatori.

“Proguraju samo nozdrve iznad površine vode kako bi mogli da uzmu kiseonik. Ovo je mehanizam im pomaže da dišu, čak i ako se sve oko njih smrzne. Ovo je potpuno normalan mehanizam preživljavanja za aligatore”, rekao je.

Kada se temperature spuste, ne borave na obalama jer temperatura vazduha može biti niža od temperature vode, tako da plivaju na površini ili rone brinući o tome da imaju dovoljno kiseonika. Ipak, kako to često biva u životinjskom carstvu – opstaju samo najjači, pa nisu svi uspeli da prežive nalet hladnog talasa. Među stradalima su se našli oni najslabiji – mladunci.

Čitajte više