Izložba Marka Frančeševića u Zvonu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono će upriličiti otvaranje izložbe “Svetci savremenog doba” autora Marka Frančeševića. Izložba će biti otvorena u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 9. marta u 19:30 sati.

Na postavci će kroz skulpture u formi igračaka biti predstavljeni oni koje svetim doživljavamo danas. Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.

Marko Frančešević je rođen 18. januara 1992. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. godine.

Po završetku obrazovanja radio je u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Srednjoj umjetničkoj školi na Odsjeku kiparstvo te u Narodnom pozorištu Sarajevo na izradi scenografija. Ranije je samostalno izlagao u Galeriji Brodac i u Historijskom muzeju BiH. Od 2016. član je ULUBiH-a i od tada redovno izlaže na zajedničkim godišnjim izložbama udruženja kao i na brojnim drugim kolektivnim izložbama, simpozijima i kolonijama u BiH i regiji. Dobitnik je nagrade Roman Petrović za najbolje likovno ostvarenje u 2019.

Čitajte više

Proslava Dana pobede sa pominjanjem Tita isključivo u negativnom kontekstu naprosto je budalasti performans kakve nam, raznim povodima, već odavno priređuju ovdašnji zvaničnici, ojačani prekodrinskom bratskom snagom.
Žena iz Vijetnama sa francuskim državljanstvom u svojoj 79. godini vodi pravnu bitku protiv koncerna koji su proizvodili “ejdžent orindž”. Njime je američka vojska u ratu trovala vijetnamsko stanovništvo.
Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.