Izložba Marka Frančeševića u Zvonu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.
Izložba MARKA FRANČEŠEVIĆA u Zvonu_6046e6e3019b4.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono će upriličiti otvaranje izložbe “Svetci savremenog doba” autora Marka Frančeševića. Izložba će biti otvorena u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 9. marta u 19:30 sati.

Na postavci će kroz skulpture u formi igračaka biti predstavljeni oni koje svetim doživljavamo danas. Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.

Marko Frančešević je rođen 18. januara 1992. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. godine.

Po završetku obrazovanja radio je u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Srednjoj umjetničkoj školi na Odsjeku kiparstvo te u Narodnom pozorištu Sarajevo na izradi scenografija. Ranije je samostalno izlagao u Galeriji Brodac i u Historijskom muzeju BiH. Od 2016. član je ULUBiH-a i od tada redovno izlaže na zajedničkim godišnjim izložbama udruženja kao i na brojnim drugim kolektivnim izložbama, simpozijima i kolonijama u BiH i regiji. Dobitnik je nagrade Roman Petrović za najbolje likovno ostvarenje u 2019.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.