Fidesz napušta EPP ali licemjerje ostaje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mađarska vladajuća stranka Fidesz preduhitrila je da bude izbačena iz EPP-a, tako što je sama otišla. Ali to ne rješava problem jer Evropska pučka partija ima još problematičnih članica, kaže Aleksandar Andreev.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Selfi sa Angelom Merkel! U krugovima bugarskog premijera Bojka Borissowa kruži anegdota o tome kako su on i njegov mađarski kolega Viktor Orbán protekle decenije namamili kancelarku u selfi zamku na marginama sjednice EPP-a.

Ova priča – bila istinita ili ne – lijepa je metafora o tome kako su (tada) relativno novi demohrišćani i konzervativci iz srednje i istočne Evrope zamišljali svoju ulogu u Evropskoj pučkoj partiji: Snimimo selfie s glavnom protagonisticom i odmah smo članovi kluba. Bez obzira na to što i sama Angela Merkel dolazi iz bivšeg Istočnog bloka.

Plitko korijenje

Nakon više od četiri decenije sovjetske diktature, garnirane ateizmom i proleterskom propagandom, u Sofiji, Bukureštu, Budimpešti itd. nije ostalo mnogo istinskih konzervativaca. Ali takvi su se morali  pronaći u postojećoj političkoj masi. Evropska pučka partija (EPP) zaista se trudila. Viktor Orbán je od liberalnog borca za slobodu i saradnika Soroša, postao konzervativni demohrišćanin. Isto to je postao i bivši član Komunističke partije, apsolvent Policijske akademije i tjelohranitelj Bojko Borissow. Moguće je da su obojica danas pobožni hrišćani i konzervativci. Međutim, njihovi korijeni u evropskom konzervativizmu izuzetno su plitki.

Kao i sve stranke, EPP je prije svega savez za formiranje većine. To posebno važi unutar komplicirane i nedovršene EU, u kojoj i najmanji koraci zahtijevaju puno manevriranja i pregovaranja. Upravo iz tog razloga, evropski konzervativci nisu samo raširenih ruku dočekali nove stranačke prijatelje iz srednje i istočne Evrope. Oni su se vidno trudili i da formiraju takve stranke mimo nekadašnje Gvozdene zavjese i na taj način izgrade evropsku hrišćansku demokratiju. Novi stranački prijatelji iz Poljske, Mađarske, Češke ili Bugarske očigledno su razumjeli samo prvu polovinu zajedničke ideje: pomoći jedni drugima u sticanju većine.

Međutim, za istinski ujedinjenu Evropu mnogo je važniji drugi dio ideje: zajedničke vrijednosti. Političke većine stabiliziraju strukture ali zajedničke vrijednosti stabiliziraju zajednicu. Novi konzervativci iz srednje i istočne Evrope, koji su odrasli u krilu komunističke propagande, vjerovatno su mislili da su čak i evropske vrijednosti samo politički mjehur od sapunice, ideološki klišei i kulisa od magle.

Korupcija, samoposluživanje i nepotizam

I tako su oni te vrijednosti jednostavno pomeli pod tepih. Vladavina zakona, vjera u strukture u koje se možete pouzdati, sloboda medija, poštovanje vrijednosti i ljudskog dostojanstva pojedinca, hrišćansko saosjećanje prema ljudima u nevolji i na kraju integritet i pouzdanost nosioca političkih mandata – cijeli drugi dio ideje, iza koje stoji Evropska pučka partija, je u Srednjoj i Istočnoj Evropi jednostavno ignoriran. U Mađarskoj i Poljskoj vladavina zakona se sve više guši, isti je slučaj u Bugarskoj– s tim što tamo ona nikada nije ni započela. Bugarska takođe zaostaje u Evropi kada je u pitanju sloboda medija a situacija u Mađarskoj je sve gora i gora.

Hrišćanska ljubav prema bližnjima za izbjeglice na vanjskim granicama EU? Ništa od toga ne postoji u cijeloj centralnoj i istočnoj Evropi. Odgovorno upravljanje budžetima sa milijardama iz lonaca EU? Situacija je upravo suprotna. Na djelu su: korupcija, samoposluživanje i nepotizam!

Ovo je tužna slika sa kraja prošle sedmice, u kojoj je stranka Fidesz Viktora Orbana napustila EPP, malo prije nego što bi ionako bila izbačena. Za ovu turobnu sliku nisu odgovorni samo novi hrišćanski konzervativci, koji su na vlasti u nekim zemljama centralne i istočne Evrope i kojima je malo stalo do zajedničkih vrijednosti. Sama EPP i cijela EU također su odgovorni za to što su predugo zatvarali oči. I skrenuli pogled sa stvarnosti u Mađarskoj i Poljskoj. Ili u Bugarskoj, gdje su masovni protesti prošle godine bacili svjetlo na licemjerje političke klase.

Vrijednost zajedničkih vrijednosti

Zbog izlaska Fidesza, EPP se naravno neće raspasti. U parlamentu EU ona će ionako, ako želi imati potrebnu većinu, morati sklopiti nove koalicije sa socijaldemokratama i liberalima. Ni EU se neće raspasti, jer državama članicama daje previše privilegija i prednosti. Ali Evropska unija nikada neće postići idealno stanje jedne konsolidirane zajednice od 450 miliona građanki i građana, ako zajedničke vrijednosti bude živjela u stanju dvoličnosti.

Jer, uz pomoć stranki se formira većina, ali društvo se gradi na vrijednostima.

Čitajte više