Ambasadorica BiH u posjeti vijeću

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nakon sastanka, ambasadorica Smajić je rekla da želi da sa članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća podijeli radost povodom davanja saglasnosti Vlade Srbije na otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Beogradu NJ.E. Aida Smajić posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka.

Nakon sastanka, ambasadorica Smajić je rekla da želi da sa članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća podijeli radost povodom davanja saglasnosti Vlade Srbije na otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru.

„Vjerujem da će otvaranje i rad konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije, doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i Bošnjaci iz BiH više povežu, da budu bliži jedni drugima i da gaje odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji.“ – istakla je ambasadorica Smajić.

U izjavi za medije, nakon susreta, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da je otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru dobar početak poštovanja principa reciprociteta, principa dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i BiH, s obzirom da Srbija ima dva generalna konzulata u BIH i to u Mostaru i Banjaluci i konzularnu kancelariju u Drvaru.

„Nadam se da će otvaranje konzulata u Novom Pazaru olakšati život građana Sandžaka i građana BiH jer Bošnjaci Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i mnoge druge veze sa Bošnjacima BiH. Nadam se da će otvaranje konzulata postojeću saradnju učvrstiti i otvoriti mogućnosti za novim vidovima saradnje između građana Sandžaka i građana Bosne i Hercegovine. Ovim putem se zahvaljujem ambasadorici BiH u Srbiji na njenom istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata u Novom Pazaru. Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati jednu bližu saradnju. Bošnjačko nacionalno vijeće će biti podrška i logistika ovom konzulatu i nadam se brzom otvorenju ovog konzularnog predstavništva.” – naglasila je dr. Curić.

Čitajte više

Proslava Dana pobede sa pominjanjem Tita isključivo u negativnom kontekstu naprosto je budalasti performans kakve nam, raznim povodima, već odavno priređuju ovdašnji zvaničnici, ojačani prekodrinskom bratskom snagom.
Žena iz Vijetnama sa francuskim državljanstvom u svojoj 79. godini vodi pravnu bitku protiv koncerna koji su proizvodili “ejdžent orindž”. Njime je američka vojska u ratu trovala vijetnamsko stanovništvo.
Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.