Presuda Sarkoziju: Niko nije iznad zakona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Presuda bivšem predsjedniku Nikoli Sarkoziju je znak da niko nije iznad zakona. Francuska vladajuća klasa navikla je da ostane nekažnjena. Tako gledano, ovaj sud je u službi demokratije, smatra Barbara Vezel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nije da Nikola Sarkozi mora u zatvor, zajedno sa dilerima droge i kradljivcima automobila. Ako u žalbenom postupku kazna uopšte bude potvrđena, on će udobno da je izdržava – kod kuće sa nanogicom. A njegova supruga Karla Bruni može na gitari da mu odsvira pjesmicu: „Možeš mnogo toga, samo ne daj te uhvate”.

U Sarkozijevoj eri je bilo mnogo toga. Francuzi su se zabavljali detaljima iz njegovog ljubavnog života ali su njegove političke mahinacije tek kasnije izašle na vidjelo. Sada je osuđen jer je sud utvrdio da je dokazano da je 2014. podmitio državnog tužioca da bi dobio informacije o istrazi.

Predsjednikove afere

U toj priči postoje svi elementi za dobar scenario: mobilni telefoni za jednokratnu upotrebu, prisluškivani telefonski razgovori, luksuzna i dobro plaćena državna funkcija u Monaku.

I to nije sve: U jednom ranijem procesu Sarkozi je oslobođen optužbi za prihvatanje neprijavljenih donacija nasljednice Loreala Lilijane Betenkur, svojevremno jedne od najbogatijih žena na svijetu. Ali, ta afera ga je pratila godinama.

Francusko pravosuđe još nije završilo sa bivšim predsjednikom. Za dvije nedjelje započinje još jedno suđenje za ilegalno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. Radi se o 50 miliona evra koje je Sarkozi navodno dobio od bivšeg libijskog vladara Gadafija. A vodi se istraga i o konsultantskom poslu za rusku kompaniju i postavljaju se neprijatna pitanja o zapošljavanju njegove prve žene.

Sarkozi je drugi bivši predsjednik kojeg je osudio francuski sud: Žaku Širaku se to desilo 2011. zbog pronevjere i zloupotrebe javnog novca iz vremena dok je bio gradonačelnik Pariza.

Međutim, najspektakularniji slučaj je bio onaj protiv Fransoa Fijona, koji je svoju suprugu godinama imao na platnom spisku, iako gospođa nikada nije radila. Presuda je uništila karijeru tom konzervativnom predsjedničkom kandidatu – i otvorila vrata Emanuelu Makronu.

Zlouptreba kao zvanična privilegija

A prije nekoliko decenija bilo je drugačije: na primjer, optužba protiv Valeri Žiskar Destena, koji je od centralnoafričkog diktatora Bokase dobio (malu) vrećicu dijamanata – nije prošla.

A to što je Fransoa Miteran svoju ljubavnicu i plod te ljubavi – vanbračnu kć́erku – smjestio u državni stan uključujući i policijsko obezbjeđenje, nekako je prihvaćeno.

U Francuskoj su za vladajuću klasu dugo vladala drugačija pravila nego za građane. Time se hranio bijes koji Francuzi gaje protiv svojih vladara.

Međutim, posljednjih godina pravosuđe sve više istražuje krivična djela koja su počinili političari. Javnost sada u većoj mjeri očekuje pravično gonjenje – i velikih i malih. Stare veze nude sve manje zaštite. Na te promjene ukazuje i najnovija serija istraga protiv velikana pariskog društva zbog seksualnih napada.

Male šanse za povratak

Naravno da sudski procesi poput ovog protiv Sarkozija sa sobom nose i opasnosti. On sam je uvijek govorio da je cijela stvar lov na vještice. I sasvim je moguće da politički proces protiv protivničkog političara bude instrumentalizovan. Tu se sada mora dokazati koliko pravosuđe zaista objektivno i nezavisno radi svoj posao.

Za bivšeg predsjednika ova presuda je udarac. Kaže se da je koketirao s idejom da se vrati u visoku politiku na predsjedničkim izborima sljedećeg proljeća – konzervativci ionako nemaju pogodnog kandidata. Formalno, on bi još uvijek mogao da se kandiduje ali biće teško krenuti u predizbornu kampanju sa krivičnim dosijeom. Naravno da Sarkozi u svojoj stranci i dalje ima veliku moć.

Ipak, presuda protiv njega znak je da niko nije iznad zakona. Stoga je to važan signal frustriranim i nezadovoljnim Francuzima.

Čitajte više