Znaš li zašto se ona udala za tebe?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Znaj da ona nije napustila očevu kuću jer je dekor njihove kuće zastario, pa je htjela doći tebi, jer je možda tvoja kuća ljepša i novija.
Ilustracija: Listya Ariputri
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

– Znaj da ona nije napustila očevu kuću jer je dekor njihove kuće zastario, pa je htjela doći tebi, jer je možda tvoja kuća ljepša i novija.

– Nije napustila očevu kuću jer joj je dodijala majčina hrana, pa ćeš joj ti donositi najljepšu i najukusniju hranu.

– Nije napustila očevu kuću jer se zasitila muške dominacije, oca i braće, pa će možda kod tebe naći potpunu slobodu.

– Nije napustila očevu kuću jer su joj preko glave običaji i tradicija njihovog mjesta, pa se nada da su možda običaji u tvom mjestu bolji i ljepši.

– Također, ona nije došla tebi da izrodi djecu, a zatim da ih uzme i vrati se u kuću u kojoj je rođena.

– Nego ti je došla nakon što si je zatražio i isprosio od njezinog oca i jer je bila zadovoljna tobom, i jer ste jedno kod drugog našli ono što ste željeli.

– Ona se nadala kod tebe smiraju i stanovanju duše u duši, čuvanju i hranjenju srca dobrotom tvoga srca, a ne njegovim povređivanjem i ranjavanjem.

– Ona je napustila očevu kuću zbog zajedničkog života u kojem si ti njezin čuvar i povjerenik, a ona tvoja tvrđava i smiraj.

– I nije namjeravala ostati s tobom izvjesno vrijeme, već je naumila provesti cijeli život s onim kome je data u amanet, i nije razmišljala, kad se nastanila u tvom domu, o drugoj mogućnosti osim da bude tvoja supruga na dunjaluku i na Ahiretu.

Stoga joj ne lomi srce i ne uništavaj snove da se ne bi gorko kajao onda kad ti kajanje neće biti od koristi.

Čitajte više

Sećamo se izjava prethodnog patrijarha Irineja o Kosovu kao zemlji koja je „natopljena našom krvlju“, te da stoga „ne mogu oni njome vladati“ ili o načelu da „ono što je silom oteto, silom se i vraća“.
Razgovaralo se o tome u kojoj meri vlast promoviše govor mržnje, kako se taj govor odomaćio u Skupštini Srbije, pa se poslanici takmiče ko će izreći više uvreda na račun opozicije i kritičara vlasti, kakav je uloga tabloida i desničarskih portala u širenju govora mržnje...
Srce mi je slomljeno, misli Nel. Ali u našoj porodici ne kažemo: „Srce mi je slomljeno“. Mi kažemo: „Ima li keksa?“ Mora se jesti. Mora se mrdati. Mora se misliti na nešto drugo.