Selaković uoči posjete Berlinu: Ostajemo na evropskom putu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Iskoristiću priliku da ministru spoljnih poslova Hajku Masu prenesem šta smo postigli u Srbiji. To bilo nezamislivo bez njemačke podrške, kaže uoči posjete Berlinu ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

„Podrška Njemačke za Srbiju je veoma važna, posebno u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Spremni smo da nastavimo tu saradnju, kao i naš politički dijalog”, izjavio je Nikola Selaković za ugledni minhenski list „Zidojče cajtung”. Ministar je u intervjuu vođenom uoči njegove zvanične posjete Berlinu, naglasio da Srbija „apsolutno” i dalje teži članstvu u EU, uprkos svim zastojima u procesu pristupanja:

„Sve reforme koje smo započeli posljednjih godina usmjerene su na to. Pripadamo evropskom kulturnom prostoru i prva smo država zapadnog Balkana koja je prihvatila novu metodologiju Evropske komisije u procesu proširenja”, rekao je Selaković.

Odnosi sa Kinom

U uvodu intervjua novinar njemačkog lista Tobijas Cik konstatuje da Srbija u vakcinaciji mnogo brže napreduje od zemalja EU, „između ostalog i zato što se oslanja i na ruske i kineske vakcine”. Na pitanje da li je izjava predsjednika Vučića da Srbija ima „veliko povjerenje u kinesku vakcinu, a time i u kinesku državu” u stvari poruka Briselu, Selaković odgovara:

„Ne. To je samo bio gest prema prijateljima koji su nam pomogli kad nam je bilo najpotrebnije. Baš kao na početku pandemije, kada smo od kineskih prijatelja dobili respiratore. (…) Ostajemo na evropskom putu, to je naš najveći spoljnopolitički prioritet. Ništa se u tom pogledu nije promijenilo već više od 20 godina”, rekao je šef srpske diplomatije.

On se osvrnuo i na izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je rekla da je „zapadni Balkan dio Evrope, a ne usputna stanica na Putu svile”. Selaković kaže: „Kritike kineskih investicija u Srbiji ponekad dolaze iz zemalja čiji je obim trgovine sa Kinom nekoliko hiljada puta veći. Mi tražimo najbolje načine da ljudima pružimo izglede da ostanu u Srbiji i izdržavaju svoje porodice. To nije ništa što bi bilo u suprotnosti s našom evropskom orijentacijom. Težimo ka punopravnom članstvu u EU, a to znaju i naše kolege u Moskvi i Pekingu.”

Održivi kompromis sa Kosovom

Govoreći o dijalogu sa Prištinom Selaković naglašava da je vlada u Beogradu „preduzela mnogo koraka” u cilju normalizacije odnosa: „Izvršili smo svoje obaveze iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, ali još uvijek čekamo da Priština ispuni svoje obaveze: formiranje Zajednice srpskih opština. Podržavamo ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Iskreno, vjerujemo da jedino rješenje tog pitanja može biti samo kompromis. A održivi kompromis ne može se sastojati u tome da jedna strana daje sve, a druga ništa”, rekao je Selaković.

Na pitanje da li bi takav kompromis mogao da uključuje i priznavanje Kosova kao nezavisne države, ministar spoljnih poslova Srbije odgovara: „Znam da Berlin smatra Kosovo nezavisnom državom, ali Beograd nema takvu tačku gledišta. Kao ni Madrid, Atina, Bratislava, Nikozija i Bukurešt. Moramo naći rješenje koje je održivo i prihvatljivo.”

Na kraju intervjua, na pitanje „kako će izgledati politička karta regiona za deset godina”, i „da li će granice biti iste kao i danas”, Selaković ukazuje da je „predsjednik Srbije sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije pokrenuo regionalnu inicijativu pod nazivom Mini-šengen. Ekonomska integracija takođe dovodi do popuštanja. Ako bi Brisel pokazao više političke volje i interesa za dobrobit građana i integraciju regiona u EU, onda bi se mnoge trenutno teške kontroverze mnogo lakše rješavale.”

Brojni susreti u Berlinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boravi u Njemačkoj 3. i 4. marta. Pored susreta sa svojim kolegom, šefom njemačke diplomatije Hajkom Masom, Selaković će razgovarati i sa Janom Hekerom, spoljnopolitičkim savjetnikom kancelarke Angele Merkel, kao i sa poslanikom Bundestaga Peterom Bejerom (CDU), koji je ujedno i izvjestilac za Kosovo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i koordinator za transatlantsku saradnju Vlade Njemačke. Selaković će se obratiti i članovima Odbora za EU Bundestaga i razgovarati sa predsjednikom tog Odbora Gunterom Кrihbaumom (CDU).

Čitajte više