Borba protiv organizovanog kriminala ne smije se zaustaviti na Beogradu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Lider Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić rekao je da pravosuđe predstavlja prvu liniju odbrane cjelokupnog društva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.
Lider Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić rekao je da pravosuđe predstavlja prvu liniju odbrane cjelokupnog društva.

– Iako je to proceduralna stvar, nije moguće ignorisati ili zapostaviti važnost općenito imenovanja sudija, pa i važnost izbora i imenovanja svakog sudije posebno, pogotovo kada se država i društvo nalaze u kome je veoma jasno da borba, a neću pretjerati ako kažem i rat sa organizovanim kriminalom i nasiljem koje izaziva taj kriminal nisu završeni. To nas dodatno obavezuje da se još odgovornije, pažljivije i preciznije pozabavimo onim državnim organima koji treba da budu i koji postoje u toj definiciji i informacijskom rasporedu, ustavnoj i zakonskoj nadležnosti predstavljaju prvu liniju odbrane čovjeka kao pojedinca, ali isto tako i odbrane cjelokupne zajednice, odnosno cjelokupnog društva i na koncu samog državnog poretka koji ima ulogu osiguranja pune slobode, prava i bezbjednosti svakog građanina ove zemlje, ističe akademik Zukorlić.

On je dodao je važno ko su sudije izvan Beograda zato što smatra da je svaka energija, pa i ona u borbi protiv organizovanog kriminala „najjača u epicentru, ali kako se odmičemo od tog centra ta energija slabi“.

– U Novom Pazaru se tačno zna koja kriminalna grupa ima kojeg sudiju. Tačno se zna koji su advokati, ne samo branioci svojih klijenata, već i direktne linije prema korumpiranim sudijama. Tačno se zna cjenovnik za koliko hiljada ili desetina hiljada eura se izvlačite iz zatvora i spašavate od koje presude – prema težini krivičnoga djela. Dakle, to je istina koju znaju svi skoro građani Novog Pazara. Nema smisla na taj način ružno predstavljati državu i slati poruku kako običan građanin sve te informacije ima, a nadležne službe ne znaju. Ono što apelujem i na šta insistiram jeste da se i u ovoj novoj ofanzivi na organizovani kriminal ne smije stati na grad Beograd i neke veće gradove Centralne Srbije. Neophodno je ići do kraja. Pogotovo prostori koji se naslanjaju na pojedince granične i administrativne prijelaze su uvijek interesantniji, zanimljiviji, predstavljaju ambijent za blistanje organizovanog kriminala. Onog trenutka kada presječete tu kriminalnu vrpcu između kriminalaca i sudija, tužilaca, policajaca, oni mogu da budu ne znam kakve bande, ne znam kolk'o moćni personalno, njihova moć će da se istopi, jer sva njihova moć je u njihovoj sprezi sa politikom, policijom, tužilaštvom i pravosuđem, podvlači akademik Zukorlić.

„Ne smijemo dozvoliti da neka tačka udaljena od Beograda 200 ili 300 kilometara postane hladovina iza kriminala“, rekao je Zukorlić.

– Jako mnogo podataka nam dolazi da čak policija, na koju se najčešće i najprije napada, uglavnom pokreće krivične postupke za određene kriminalne aktivnosti, bilo da su u pitanju tipični kriminalci ili određeni lokalni političari koji se kabadahijski i kriminalno ponašaju. Imamo informacije da to najčešće od policije krene, ali da to tužioci i određeni istražni sudije blokiraju. Tako da su latice njihovih kriminalnih dosijea i krivičnih prijava koje je policija procesuirala prepune kada su u pitanju lokalni ili ti osnovni sudovi, kada su u pitanju i viši sudovi – Viši sud u Novome Pazaru, ali isto tako kada je u pitanju taj poseban sud za organizovani kriminal u Kraljevu, koji najčešće stoji u zaštitu ili je neaktivan, pasivno se ponaša u pogledu procesuiranja određenih važnih predmeta koji se tiču ozbiljnog kriminala na prostoru Sandžaka, odnosno na prostoru Novog Pazara. Ono što država i njen aparat ne smiju da dozvole je da to postane normalno”, zaključuje akademik Zukorlić.

Čitajte više