Mladi, zdravi i vakcinisani

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
„Vakcinišemo sve koji to žele“, naložio je bugarski premijer Bojko Borisov. Aleksandar Detev, reporter Dojče Vele se vakcinisao.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

21. februar 2021. – 15 časova. Ispred Vojno-medicinske akademije u Sofiji, najveće medicinske ustanove u glavnom Gradu Bugarske formirao se dugačak red. Bio sam spreman da čekam i nekoliko sati. Ali, odmah mi je prišao jedan čovjek i kazao: „Svako ko nije na listi a želi da primi vakcinu AstraZeneke može odmah da uđe unutra“. U roku od dva minuta sjedio sam u velikoj prostoriji za vakcinisanje i popunjavao formular – jedini uslov za vakcinaciju. Potpisao sam da su mi poznate kontraindikacije vakcine AstraZeneka i da ću odmah prijaviti u slučaju da se pojave neželjena dejstva. „Ne zaboravite da upišete broj telefona, jer ćemo vas kontaktirati za 6-7 nedjelja“, podsjetila nas je medicinska sestra.

Selfi sa AstraZenekom

Popunio sam formular i uputili su me u kabinu broj 4. Minut kasnije ulazi ljekar i pita kako se osjećam. „Savršeno“, kažem. „Alergije, hronične bolesti?“ „Nemam.“ Uzima špricu i kaže: „Ok. Ti si mlad i zdrav i zbog toga su moguće jake reakcije. Prije svega mogu da se jave tempertura, umor i glavobolja. Ako potraje duže od 24 sata, molim te da se odmah javiš. Do sada nismo imali takve slučajeve, ali bez obzira.“

Reakcije na vakcinu su kod mladih, zbog aktivnijeg imunološkog sistema, u pravilu intezvinije nego kod starijih osoba.

Ok! Sve uredu! Vakcinisan sam! „Je l‘ mogu da uradim selfi?”, pitam ljekara. Ovaj momenat jednostavno moram da ovjekovečim. „Da, izvoli.“

Dakle, za mjesec i po dana bi trebalo da dobijem poziv zbog termina za revakcinaciju. Težih neželjenih dejstava nisam imao. Pojavio se umor i trnci u ruci. Isto kao i kod svih drugih vakcina koje sam primao. Neki moji prijatelji su imali temperaturu, ali samo u prva 24 sata.

Vakcinisati sve koji žele!

„Vi čekate, otežete ili ne želite. Zato vakcinišemo sve koji žele“, naložio je bugarski premijer Bojko Borisov prošlog vikenda. Od tada je dato zeleno svjetlo svim građanima, koji žele da se vakcinišu. Nije važno da li ste već bili u programu za vakcinaciju ili ne. Jednostavno odete u neki centar za vackinaciju, koji u određeno vrijeme vakciniše sve građane, radnim danom popodne, u bilo koje doba dana tokom vikenda ili u centre koji vakcinišu 24 sata – i gotovo!

Kako je to uopšte moguće? Jedan od razloga je u tome što su mnoge Bugarke i Bugari iz prve tri prioritetne grupe odbili da se vakcinišu. U Bugarskoj vlada velika skepsa a propo vakcina. Prema istraživanju javnog mnjenja “AlphaResearch” od 18.02.2021, samo deset odsto građana Bugarske je spremno da se vakciniše – čak 52 procenta to ne želi.

Proteklog utorka (23.2.) u cijeloj zemlji registorvano je 1.925 novih slučajeva zaraze – rekord u 2021. Uprkos porastu broja oboljelih i hospitalizovaniih pacijenata, bugarska vlada je odlučila da od danas, 1. marta ponovo otvori ugostiteljske objekte. Premijer Borisov, pred kojim su parlamentarni izbori 4. aprila, očigledno pokušava da pronađe balans između popuštanja mjera za suzbijanje Kovida 19 i rastućeg broja zaraženih. Bugarska se protekle jeseni suočila sa pretrpanim bolnicama i pacijentima za koje nije bilo slobodnih kreveta. Premijer se stoga uzda u masovno vackinisanje. Takođe se pridružio zahtjevima za uvođenje evropskog vakcinacionog pasoša. Borisov je u utorak (25.2.) izjavio da se dogovorio sa Austrijom, Grčkom i drugim zemljama oko prijedloga za uvođenje „zelenog pasoša“. Pasoš bi trebalo da „donese olakšanja svim vakcinisanim osobama i onima koji su preležali bolest“.

Ima li dovoljno doza?

Za pacijente, koji ne spadaju u prioritetne grupe, za sada je dostupna samo vakcina firme AstraZeneka. Doze vakcina kompanija Bajontek/Fajzer i Moderna će se upotrijebiti za osobe koje učestvuju u organizaciji parlametnarnih izbora. Objašnjenje glasi: period između vakcinacije i revakcinacije je kraći. To bi trebalo da znači da će članovi Izborne komisije, posmatrači izbora itd… do 4. aprila biti i vakcinisani i revakcinisani.

Svi drugi koji žele da se vakcinišu cjepivom Bajontek/Fajzer ili Moderne moraju da se upišu na listu čekanja. Čim vakcina ovih faramceutskih kompanija bude dostupna biće im ponuđen termin za vackinaciju.

U Bugarskoj se dnevno vakciniše između 10.000 i 15.000 ljudi. Zdravstvene službe su ubijeđene da će biti dovoljno vakcina. „Bugarska je poručila toliko doza da ima dovoljno za sve“, kazao je bugarski državni zdravstveni inspektor dr Angel Kunčev u jednom radijskom intervjuu.

S obzirom da su u prosjeku u Bugarskoj vakcinisane 1,72 osobe, ova zemlja je na začelju u EU. Ali, ako na snazi ostanu nova pravila vakcinacije to bi vrlo brzo moglo da se promijeni. Jer, više od četvrtine svih vakcinacija protiv Kovida 19 u posljednja četiri dana izvršeno je u ovoj zemlji jugoistočne Evrope. Jedino što bi ovaj trend moglo da poremeti jeste saopštenje zdravstvenih službi od 25. februara da kasne isporuke vakcina AstraZeneke, ali se nadaju da će se sa vakcinacijom nastaviti ove nedjelje.

Ja ću početkom maja da dobijem drugu dozu vakcine AstraZeneka. A početkom ljeta bi, barem se ovde ljudi tome nadaju, Bugarska mogla da postigne tzv. imunitet krda odnosno kolektivni imunitet.

Čitajte više