Mještani protiv gradnje asfaltne baze

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mještani Potrlice posebno su ogorčeni na Rudnik uglja, koji je Crnagoraputu iznajmio zemljište.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zbog planirane izgradnje postrojenja za proizvodnju asfalta kod ugljenokopa Potrlica, protestuju mještani istoimenog naselja. Pljevljaci ne žele još jednog zagađivača na samom obodu grada, bez obzira na to što bi  postrojenje privremeno radilo, i to zbog potreba za asfaltom tokom rekonstrukcije regionalnih magistralnih puteva na teritoriji Pljevalja.

Mještanin Mile Đurović vjeruje da će se realizacijom tog projekta desiti strašan scenario.

“Jednostavno kad smo malo disali ikoliko normalnog vazduha tokom ljeta, mi ćemo sad biti preklopljeni radom ove asfaltne baze, praktično da nemamo šta da tražimo tu, da možemo kratko rečeno da se iselimo”, priča Mile.

Kaže da bi život u naselju Potrlica čije su najbliže kuće udaljene 420 metara od postrojenja bio nemoguć, ali i da bi posljedice trpio cijeli grad, koji je udaljen svega 2,5 kilometra.

Mještani Potrlice posebno su ogorčeni na Rudnik uglja, koji je Crnagoraputu iznajmio zemljište.

Oprema za postrojenje je davno dopremljena, a mještani su nadležnima u državi i opštini uputili peticiju protiv izgradnje asfaltne baze.

“Mještani Potrlice, a nadam se i stanovnici Pljevalja, neće dozvoliti ovu pogubnu investiciju, zaista oni nemaju kud”, kaže Mile.
Centralna javna rasprava o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu ovog projekta, odložena je zbog korona virusa, a u Crnagoraputu imaju razumijevanje za negodovanje mještana i obećavaju da će poštovati svu zakonsku regulativu i odluke državnih institucija.

Iz ove kompanije su za TVCG kazali da asfaltna baza može da radi bez prekoračenja štetnog djelovanja na okolinu, uz zaključak da Crnagoraput nikada nije, pa neće ni u ovom projektu izlaziti iz zakonskih okvira.

Čitajte više