Izjava za Riplija dolazi nam od susjedne Hrvatske za bosanski rođendan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Je li, komšijo ministre hrvatski Grliću-Radmane, alternativa građanskoj Bosni paradržavna tvorevina zvana „Herceg Bosna“, koja je u Hagu osuđena kao „udruženi zločinački poduhvat“. Ako jeste, kažite nam kako da to, mi Bosanci, objasnimo Međunarodnom sudu pravde u Hagu da su krivo presudili hrvatskoj politici iz devedesetih prošlog stoljeća na čelu s Franjom Tuđmanom o tome da je „Herceg Bosna“ bio strašni „udruženi zločinački poduhvat“ protiv Bosne i Bošnjaka? 
Foto, novilist.hr: Davor Kovačević
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Za mog života od šest decenija naslušao sam se svakakvih izjava od razlih domaćih, susjednih, svjetskih i bjelosvjetskih političara o mojoj zemlji i državi bosanskoj, ali izjava Gordana Grlića-Radmana, ministara vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i to baš na bosansko-državni (re)rođendan (rebirth), spada u izjavu za Riplija.

„Vjerovali ili ne“, Grlić-Radman je izjavio „Hrvatska neće dopustiti građansko uređenje BiH“ (tj., Bosne“! Hercegovina je samo jedna od pokrajina ili regija bosanske države, kao što su Krajina i Posavina i kao što je Dalmacija jedna od pokrajina ili regija Hrvatske, ali se ne kaže „Hrvatska i Dalmacija“, već se kaže „Hrvatska“ što podrazumijeva i pokrajinu ili regiju „Dalmaciju“, pa je, stoga, isto tako kad se kaže „Bosna“ da se pod tim podrazumijeva pokrajina ili regija Hercegovina. Nema potreba za jezičnim tantamountom osim ako postoji politička conspiranca op. aut.)

I dok pjevam iz sveg glasa: – Danas nam je divan dana, divan dana našoj Bosni rođendan. Živjela, živjela i sretna nam bila ne mogu a da ne postavim pitanje gospodinu Grliću-Radmanu, našem hrvatskom susjedu s kojim naša Bosna ima najdužu granicu, kao granicu sa EU: – A što nam, bâ, ne čestita rođendan? Nije li to osnovni bonton, da ne kažem hrvatska kulturna uljudnost, da se susjedu, komšiji, čestita rođendan? Čini mi se da to spada i u bonton, da ne kažem i u europsko kulturno ponašanje, da se susjedu, komšiji, na njegov rođendana šalju lijepe poruke, koje mu razgaljuju dušu, a ne ružne izjave, koje mu zamračuju vid za budućnost.

Upravo tako, vaša je izjava, komšijo Grliću-Radmanu, o tome da Hrvatska neće dopustiti građansko uređenje Bosne infernovska izjava, koja ima veze sa izdajnikom, kojeg je Dante smjestio u deveti krug Pakla, odmah iza ubice, koji je u osmom krugu, jer ubojstvo je lakši grijeh od izdaje. Odmah poslije izdajnika je sâmi Lucifer u desetom krugu Danteovog pakla. Ako vam, moj hrvatski komšijo Grliću-Radmanu, nije jasno zašto sam ovu vašu izjavu o Bosni na njen rođendan smjestio u deveti krug Danteovog inferna, bit će vam jasno kad vam postavim tri pitanja, na koja mi morate odgovoriti:

(1) Koja alternativa je u vašoj hrvatskoj glavi građanskom uređenju Bosne? Je li alternativa aparthejd po sadašnjem mostarskom hadezeovskom modelu ili je to fašizam po modelu trećerajhovske Nezavisne Hrvatske Države (NDH)? Kao Bosancu, morate mi, komšijo Grliću-Radmane, objasniti koju od ove dvije opcije vi protežirate kako bih bio na proeuropskoj liniji, koju, vi Hrvati, jedini promovirati na Balkanu. Svi ostali, koji nisu po vašoj volji i mjeri su antieuropski. Mi u Bosni ne želimo da nas naši najduži susjedi, komšije, po graničnoj liniji s Europskom unijom krivo gledaju! Dužnost vam je da nam odgovorite na ovo važno pitanje: Koja od ove dvije opcije – aparthejd ili fašizam? – je alternativa građanskoj Bosni za koju se mi Bosanci zalažemo, možda ne vješto, ali se zalažemo?

(2) Je li, komšijo ministre hrvatski Grliću-Radmane, alternativa građanskoj Bosni paradržavna tvorevina zvana „Herceg Bosna“, koja je u Hagu osuđena kao „udruženi zločinački poduhvat“. Ako jeste, kažite nam kako da to, mi Bosanci, objasnimo Međunarodnom sudu pravde u Hagu da su krivo presudili hrvatskoj politici iz devedesetih prošlog stoljeća na čelu s Franjom Tuđmanom o tome da je „Herceg Bosna“ bio strašni „udruženi zločinački poduhvat“ protiv Bosne i Bošnjaka? Ako nije, onda nas uputite, ministre Grliću-Radmane, kako da, mi Bosanci, usrećimo bosanske Hrvate makar im dali sve u Bosni – i ono što im pripada po rođenju i po „konstitutivnosti“, osim nelegitimnom Hrvatu Komšiću, kao i ono što im ne pripada ni po bosanskom rođenju ni po bosanskoj „konstitutivnosti“, osim vama Grliću-Radmane, kao ministaru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojem pripada pravo, ne po bosanskom rođenju, niti po bosanskoj „konstitutivnosti“, već po hrvatskom ustavu i po dejtonskom (ne)sporazumu da ne dozvoljavate da se Bosna građanski definira, organizira i stabilizira? Morate nam odgovoriti na ova pitanja inače prozvat ćemo vas da niste kooperativni komšija što je protivno hrvatskoj uljudnosti i europskoj visokoj civilizaciji, kojoj vi ekskluzivno pripadati po tome što ste legitimni Hrvati.

(3) Molim vas, ministre Grliću-Radmane, objasnite nama, glupim Bosancima, šta da radimo kad, recimo, većinski (ne)dokazivi narod Bošnjaci u Varešu izaberu Hrvata Zdravku Maroševića za svog načelnika? Je li to legalan i legitiman izbor Hrvata za načelnika jedne bosanske općine, kojeg nisu izabrali legitimni Hrvati, već njegove komšije Bošnjaci? Da li zbog toga Hrvat Zdravko Marošević prestaje biti legitimni Hrvat ili mu vi, hrvatski ministre iz Zagreba, to halalite jer, zapravo, vi i ne znate ni gdje se nalazi općina Vareš? Molim vas odgovorite nam na ovo vrlo važno pitanje jer mi, kao što rekoh, glupi Bosanci, ne znam šta da radimo s Komšićem? Vi ga se iz Hrvatske svako malo odričete i govorite nam da on vama nije legitimni Hrvat te da ga vi kao takvog ne priznajete na čelu bosanske države, a mi ga opet svaki puta biramo ne kao svoga, već kao vašeg rođenog i “konstruktivnog“ hrvatskog predstavnika u troglavastoj ili trokabastoj bosanskog državi, kao nigdje na svijetu?
Molim vas ministre Grliću-Radmane, objasnite nama, glupim Bosancima, kakva je razlika između legitimnog Hrvata Dragana Čovića i (ne)legitimnog Hrvata Željka Komšića? To je pitanje svih pitanja s kojima se Bosna danas suočava za svoj oporavak poslije agresije, poslije genocida, poslije „UZP-a, za svoj oporavak, ostanak, razvoj te političko, društveno i državno uređenje – građansko ili aparthejdsko ili fašističko ili iredentističko… Morate nam, komšijo hrvatski ministre Grliću-Radmane, pomoći sa gledišta kršćansko-katoličkog morala i etika koja je od ovih opcija najsretniji i najspasonosniji put za nas ovdje u Bosni – bosansko građanski ili vaš…? Kažite koji…? Kažite nam što prije i što jasnije…? Ne možemo više čekati…? Hvala vam na pažnji i na vašim gorkoj (ne)dobrosusjedskoj izjavi, koja bez konkurencije osvaja prvo mjesto na Riplijevoj rubrici: „Vjerovali ili ne…“!

Lijepi pozdrav iz lijepe Bosne sa lijepim građanskim/gradskim licem jednoga dana lijepoj Hrvatskoj sa lijepim Hrvatima koji će voljeti lijepu Bosnu s lijepim građanskim licem lijepe bosanske princeze Katarine! Amin!

Sretan ti rođendan lijepa naša Bosno!

Građanska!

Nikad aparthejdska i nikad fašistička!
Ako Bog da!

Čitajte više