Institucije države ruše zemlju od koje primaju platu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Jedna od institucija naše države tako ruši samu državu koju treba da štiti i predstavlja. Šta je posrijedi nije teško zaključiti. Snage onih koji su tokm odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine rušil idržavu Bosnu i Hercegovinu ne miruju. Danas, zbog Dejtonske ludačke košulje u koju je naša zemlja ogrnuta, njihovi predstavnici sjede u institucijma vlasti i umjesto da rade na jačanju i što boljem ustrojstvu naše zemlje, planduju i tako nastavljaju da je ruše. I malom djetetu je jasno da takvi ne žele ništa što uistinu ima prefiks bosanskohercegovačko.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Kome smeta ANU BiH“, naslov je teksta u današnjem (28.02.2021.) listu „Dnevni avaz“ u kojem se govori o tome kako je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, uprkos Odluci Ustavnog suda naše zemlje da to učini, odbilo upisati Akademiju nauka i umjetnosti države BiH (ANU BiH) u registar pravnih osoba (!!??)

Sramota.

Jedna od institucija naše države tako ruši samu državu koju treba da štiti i predstavlja. Šta je posrijedi nije teško zaključiti. Snage onih koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine rušili državu Bosnu i Hercegovinu ne miruju. Danas, zbog Dejtonske ludačke košulje u koju je naša zemlja ogrnuta, njihovi predstavnici sjede u institucijama vlasti i umjesto da rade na jačanju i što boljem ustrojstvu naše zemlje, planduju i tako nastavljaju da je ruše. I malom djetetu je jasno da takvi ne žele ništa što uistinu ima prefiks bosanskohercegovačko.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine nije jedina žrtva takvih koji ne vole Bosnu i Hercegovinu a zdušno, za svoje plate krčme sredstva iz njenog Budžeta. Na udaru su i druge organizacje i aocijacije kojima, ako su ranije nekim čudom i registrovane na nivou Bosne i Hercegovine, prijeti da taj status izgube.

U najnezavidnijoj situacji je Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) koja godinama „bije“ bitku sa vjetrenjačama oličenim u Mnistarstvu pravde BiH koje odbija upisati izmjene verifikovane na živoj Skupštini ove adocijacije i Instituta za intelektualno vlasništvo koje joj prijeti oduzimanjem licence ukoliko ne održi novu skupštinu ne priznavajući to da se ona, u vrijeme pandemije, može održati elektronskim putem. Argumeni Ministarstva i Instituta kojim hrane svoje namjere da ovu asocijaciju podijele po entitetskim šavovima ili potpuno ugase, podhranjuje manja grupa autora nezadvoljna što njihova djela ne ostvaruju autrske naknade u onolikom iznosu za koji oni misle da njihova djela vrijede, optužujući pri tom AMUS, umjesto emitere koj ta njihova djela na vrte u željenom obliku.

Nadati se da AMUS neće proći kao filmski autori i izgubiti licencu. Time bi neprijatelji svega što je državno dobili bitku, a sami autori muzičkih djela opet postali sirotnja za potkusurivanje te ostali bez naknada za djela koja su pisali.

Nisu samo ANU BiH, Filmski autori, AMUS… oni koji su na udaru onih kojima nije puno stalo do Bosne i Hercegovine. Ranije, na nivodu države nisu se mogli registrovati Savez poljoprivrednika BiH, Savez logoraša BiH… Oni su, da bi mogli ikako djelovati, registrovani kao „Udruženje poljoprivrednika u BiH“ i „Savez logoraša u BiH“ . Nije im tako dozvoljeno da, iz domena svoje djelatnosti, budu krovne institucije u naše zemlje.

Ko Akademiju, udruženja i druge asocijacije tjera da budu entitetske, bošnjačke, srpske ili hrvatske organizacije nije teško zaključiti. No, zašto šutimo o tome?

Čitajte više