Bjelopoljci 58 dana udisali zagađeni vazduh

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Velika koncentracija zagađujućih materija u vazduhu nije jedina ekološka opasnost jer situacija nije bolja ni kada su vode u pitanju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Bijelo Polje biće jedna od rijetkih opština koja će imati bazu podataka za kvalitet vazduha, vode, zemljišta i nivoa buke. Ekološka istraživanja u proteklih pet godina pokazala su povećan stepen zagađenja. Bjelopoljci su u tri mjeseca imali čak 58 dana s velikom koncentracijom zagađujućih materija.

Apeli i upozorenja ekologa da svako od nas treba i može da da svoj doprinos i utiče na to da se ublaži zagađenje vazduha, vode i zemljišta još uvjek ne daju konkretne rezultate. U prilog tome idu podaci do kojih je višegodišnjim istraživanjima i analizama na terenu došla doktorantkinja na ekološkom inženjeringu o zaštiti zemljišnih i vodnih resursa Danijela Veličković. Prošlogodišnji zimski mjeseci nijesu bili dobri po zdravlje ljudi.

Zagađivači rijeka, nelegalna odlagališta i baza podataka za kvalitet vazduha i zemljišta i nivoa buke u Bijelom Polju naći će se u registru koji radi Veličković.

Velika koncentracija zagađujućih materija u vazduhu nije jedina ekološka opasnost jer situacija nije bolja ni kada su vode u pitanju.

Nemarni građani ne štede ni obale svojih rijeka. Njihova zagađenost se ne zaustavlja.

Bijelo Polje će sa jedinstvenim registrom o zaštiti životne sredine dobiti priliku da mapira zagađivače i krene u kontinuiranu kontrolu i praćenje. Sistematskim radom i preduzimanjem odgovarajućih mjera, kaže naša sagovornica, mogu se sačuvati resursi. To je, dodaje, veliko iskušenje i za građane koji treba savjesnije i odgovornije da se ophode prema onome što nam je priroda dala.

Čitajte više

Sećamo se izjava prethodnog patrijarha Irineja o Kosovu kao zemlji koja je „natopljena našom krvlju“, te da stoga „ne mogu oni njome vladati“ ili o načelu da „ono što je silom oteto, silom se i vraća“.
Razgovaralo se o tome u kojoj meri vlast promoviše govor mržnje, kako se taj govor odomaćio u Skupštini Srbije, pa se poslanici takmiče ko će izreći više uvreda na račun opozicije i kritičara vlasti, kakav je uloga tabloida i desničarskih portala u širenju govora mržnje...
Srce mi je slomljeno, misli Nel. Ali u našoj porodici ne kažemo: „Srce mi je slomljeno“. Mi kažemo: „Ima li keksa?“ Mora se jesti. Mora se mrdati. Mora se misliti na nešto drugo.