100 žena obučenih u crveno sadit će neven u napuštenim rovovima prve linije odbrane Sarajeva

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rezultat akcije bit će rovovi prepuni žuto-narandžastog nevena koji bi godinama sami sebe održavali, a svojim izgledom bi predstavljali novu boju svjetlosti i nade – ne samo za ljude već i brojne insekte i pčele koji će pronaći svoj izvor života privučeni njihovom bojom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Umjetnica Smirna Kulenović poziva zainteresovane volonterke svih dobnih skupina da se priključe kreaciji monumentalnog umjetničkog rada u javnom prostoru Naša porodična bašta / Our Family Garden. U utorak, 6. aprila 2021, od 10 do 12h, 100 žena obučenih u crveno skupa će saditi neven u napuštene ratne rovove na prvoj liniji odbrane Sarajeva, na Zlatištu.

Moja nana, moja majka i ja, sadimo sjeme pšenice unutar ratnih rovova koje je moj djed kopao i koristio (1992-1995), dok je bio na prvoj liniji odbrane Sarajeva tokom opsade. Kuća moje nane, u kojoj sam tokom rata živjela, udaljena je samo pet minuta hoda od ove lokacije. (Cicin Han). Tokom sve četiri godine opsade Sarajeva, moj djed se penjao u ove rovove da brani grad. Ovi rovovi bili su i prvo “izletničko” mjesto mog djetinjstva, gdje me nana izvodila, neposredno nakon završetka rata. Ovo mjesto je i dalje zaboravljeno i napušteno, danas je okupirano psima lutalicama, zaraslo i često prekriveno smećem. Upravo ovdje je još jedan nevidljivi spomenik vremenu opsade, palim borcima, ubijenim civilima, žrtvama rata, ali i podsjetnik svima nama preživjelim agresiju nad Sarajevom, podsjetnik na smrt i pobjedu života, kaže Smirna.

Naša porodična bašta je pokušaj da kreiraju živi spomenik na ovoj lokaciji, te da se sve tri generacije žena u Smirninoj porodici suoče sa ovom lokacijom – mjestom odbrane svih nas, naših domova i duhovnih vrijednosti, sa mjestom stradanja, sa pozicijom koja je označavala hrabrost civila u rovovima, koja je predstavljala liniju razdvajanja tame i svijetla, liniju koju i danas moramo braniti na drugi način – suočenjem i spasom od zaborava – kroz akciju sadnje novog života.

Na osnovu velike pažnje koju je ovaj rad već izazvao u javnosti, stoga ga Smirna namjeravam proširiti i učiniti društveno-inkluzivnim i angažiranim.

– Skupljam 100 žena volonterki koje bi 6. aprila zajedno sadile neven (1000 sadnica) u rovove, duž čitave prve linije odbrane (dio koji je najbliži stijenama, iznad Vranjača, Zlatište, Federacija BiH). Ovo je moj pokušaj da kreiram “živi” spomenik, u prostoru koji je trenutno napušten i zaboravljen. Odabir biljke neven nije slučajan – ova biljka jedna je odnajljekovitijih kako u svjetskoj, tako i lokalnoj tradicionalnoj medicini. Izdvaja se njena sposobnost da liječi teške oblike rana, povreda, opekotina nakoži. U vremenu korona virusa, kada zdravlje ponovo postaje centralna okupacija svakodnevice, ističe se važnost dijeljenja znanja o prirodnim metodama zaštite i prevencije, a ja ovom mojom kreacijom, sadnjom nevena, želim ukazati i na važnost kolektivnog liječenja i prevencije zdravlja duše koja već treću deceniju trpi posljedice agresije virusa mržnje i zla rata, istične umjetnica.

Rezultat akcije bit će rovovi prepuni žuto-narandžastog nevena koji bi godinama sami sebe održavali, a svojim izgledom bi predstavljali novu boju svjetlosti i nade – ne samo za ljude već i brojne insekte i pčele koji će pronaći svoj izvor života privučeni njihovom bojom.

Ukoliko želite biti učesnica, pošaljite prijavu na kulenovic.smirna@gmail.com koja uključuje vaše ime i prezime, datum rođenja, broj telefona i imena drugih učesnica iz vaše porodice, ukoliko će i one učestvovati u sadnji nevena. NAPOMENA: Iako je jasno da niko ne bi bespotrebno rizikovao, ali želimo još jednom naglasiti kako je lokacija na kojoj će se saditi sigurna i bez mina.

Čitajte više