Prijeti nam prošlo ljeto, korona uzima maha

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U slučaju da se ponove stravičan juni i juli zdravstveni sistem neće moći izdržati a jedini krivci za ovu situaciju smo upravo mi, upozorava dr. Maida Iković portparol ZZJZNP.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Samo u protekla dva dana u prosjeku je oko 40 novootkrivenih slučajeva zaraze korona virusom. U odnosu na prošlu sedmicu duplirana je brojka pozitivnih na PCR testu.

–Zabrinjavajuće je i to što se u Kovid ambulanti povećao i broj prvih pregleda, ali i kontrolnih. Bilo je i preminulih. To su uglavnom oni koji su bili na respiratorima ali imamo i neke brzorazvijene od lakše do teže kliničke slike koji su završavali smrtnim ishodom nažalost, kaže dr. Maida Iković portparol ZZJZNP.

I ovo je, kaže, još jedna potvrda nepredvidivosti virusa. U fazi smo, naglašava, kad je teško zaustaviti mogućnost da se ponovi juni i juli mjesec prošle godine.

–Nije nemoguće da nam se desi ponovo. Mi smo i u junu imali u toku jednog dana 40tak novootkrivenih pa smo narednih dana dolazili do trocifrenih brojeva. Nije iskjučeno ako ne promijenimo sve naše navike da nam se sve to i ponovi.
Na naplatu su došla skijanja, odmori, proslave kojih je sve više s velikim brojem ostvarenih kontakata. U slučaju da se ponove stravičan juni i juli zdravstveni sistem neće moći izdržati a jedini krivci za ovu situaciju smo upravo mi, upozorava.

Čitajte više

Sećamo se izjava prethodnog patrijarha Irineja o Kosovu kao zemlji koja je „natopljena našom krvlju“, te da stoga „ne mogu oni njome vladati“ ili o načelu da „ono što je silom oteto, silom se i vraća“.
Razgovaralo se o tome u kojoj meri vlast promoviše govor mržnje, kako se taj govor odomaćio u Skupštini Srbije, pa se poslanici takmiče ko će izreći više uvreda na račun opozicije i kritičara vlasti, kakav je uloga tabloida i desničarskih portala u širenju govora mržnje...
Srce mi je slomljeno, misli Nel. Ali u našoj porodici ne kažemo: „Srce mi je slomljeno“. Mi kažemo: „Ima li keksa?“ Mora se jesti. Mora se mrdati. Mora se misliti na nešto drugo.