Novi skandal u elitnoj njemačkoj KSK

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Specijalci KSK, elitne jedinice Bundeswehra, vratili su ukradenu municiju bez ikakvih konsekvenci. Prema istraživanjima NDR-a i WDR-a, akcija "amnestije" rezultirala je vraćanjem više municije nego što je nedostajalo.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

To je amnestija za vojnike bez presedana, koja trenutno izaziva sablažnjavanje u njemačkom Ministarstvu odbrane. U proljeće 2020. godine je vojnicima elitne njemačke jedinice KSK (Kommandos Spezialkräfte), čiji su pojedini pripadnici bili optuženi za desničarski ekstremizam i koja se dovodi u vezu sa nizom skandala, bilo dozvoljeno da vrate otuđenu bojevu municiju – bez straha od bilo kakvih posljedica.

Na taj način su izbjegli krivični proces. Ova do sada neviđena amnestija je, prema istraživanjima NDR-a i WDR-a, rezultat naredbe koja je došla sa komandnog nivoa ove elitne jedinice. Tokom akcije vraćanja prikupljeno je oko deset hiljada komada municije koja je prethodno na ilegalan način otuđena i privatno pohranjena.

Ova akcija „amnestije” prvi put je bila predmet javne rasprave u krivičnom postupku protiv vojnika KSK Philippa S. Međutim, ostalo je nejasno ko je donio takvo naređenje.

Otuđena municija i drugi vojni materijal

Godinama se izvještavalo o nestaloj municiji i drugom vojnom materijalu iz magacina Bundeswehra. To je postalo posebno uočljivo u maju prošle godine, kada su isljednici Službe za borbu protiv kriminala u Saksoniji u bašti elitnog vojnika KSK pronašli nekoliko hiljada metaka i dva kilograma plastičnog eksploziva – sve vlasništvo Bundeswehra. On za to trenutno odgovara pred sudom u Leipzigu. Ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) je nakon toga rasformirala specijalnu jedinicu KSK i najavila da će „njene redove počistiti gvozdenom metlom”. Pored toga, napravljena je generalna inventura nestale municije.

“Vođenje knjiga” i “brojanje grešaka”

U privremenom izvještaju iz novembra 2020. godine generalni inspektor Bundeswehra objavio je da je veliki dio izgubljene municije nestao zbog “nepravilnog knjigovodstva” i “grešaka u brojanju”. “Amnestija” specijalaca KSK nije spomenuta u izvještaju. Opunomoćenica za pitanja odbrane u Bundestagu Eva Högl stoga smatra da je privremeni izvještaj “nepotpun”. Ukoliko Ministarstvo nije znalo za “amnestiju”, to baca sjenku  na čitav proces razjašnjavanja i reformi. Stoga Eva Högl sada sumnja u proces razjašnjavanja skandala  i reformisanja KSK. Komandant elitne jedinice KSK Markus Kreitmayr i savezna ministarka Annegret Kramp-Karrenbauer to moraju brzo raščistiti”, ističe povjerenica za pitanja odbrane.

Vraćanje municije – bez posljedica

U petak su NDR i WDR izvijestili o neviđenoj kampanji “amnestije” u KSK. U proljeće 2020. vojnicima je bilo dozvoljeno da sedmicama vraćaju prisvojenu municiju – “bez straha od negativnih posljedica”, kako se citira iz jednog internog protokola. S obzirom na tada predstojeću inspekciju, KSK se zabrinuo da neće moći objasniti kuda je otišlo na hiljade komada municije. Kampanja prikupljanja municije završila se s jednim problemom: Sakupljeno je puno više municije nego što je prethodno nedostajalo. Pored desetina hiljada metaka, navodno su u “sanducima za oprost” bile i ručne i dimne bombe.

U akciji „amnestije” pravnici vide mogući pokušaj ometanja krivičnog gonjenja i kažnjavanja. Prema istraživanjima NDR i WDR, kampanja “amnestije” naređena je na nivou zapovjednika elitne jedinice KSK.

Ko je izdao naređenje?

Novi detalji oko afere očekuju se najkasnije u srijedu. Klub poslanika Ljevice u Bundestagu stavio je to pitanje na dnevni red Odbora za odbranu. Tobias Pflüger, zamjenik predsjednika stranke Ljevice i član Odbora, najkasnije do tada očekuje odgovor na pitanje ko je naredio i odobrio “amnestiju”. “Ako je to zaista bio komandant specijalnih snaga KSK Markus Kreitmayr, onda on više ne može ostati na toj funkciji ali ni drugi,” rekao je Pflüger. On je zaključio kako aktuelna ministarka Kramp-Karrenbauer mora razjasniti slučaj i reći kakve će biti posljedice.

Čitajte više