Apple dodaje još slojeva zaštite kod pretraga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Promena je samo jedno od pregršta ažuriranja orijentisanih na privatnost koja dolaze na iOS 14.5.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Apple-ova funkcija upozorenja na lažne web lokacije se već dugo oslanja na Google-ovu bazu podataka “Bezbedno pregledanje” da bi zaštitila korisnike Safarija od prevara, ali počevši od iOS-a 14.5, Apple će uslugu proksirati putem svojih servera kako bi ograničio količinu informacija koje Google može dobiti od vas. Baza podataka nudi Safariju listu sumnjivih web lokacija za phishing i malvare. Svaki put kada posetite veb stranicu, Safari proverava URL sa Google-ove liste. Kad otkrije podudaranje, upozorava vas da zaštitite svoj računar.

Samo jedno u nizu ažuriranja za iOS 14.5

Kao i Chrome i Firefox, Safari koristi Google-ov API za ažuriranje sigurnog pregledanja, koji šifrira punu URL adresu koristeći 32-bitni heš prefiks. Na taj način Google nikada ne zna tačno web lokaciju koju ste pokušali da posetite. Međutim, i dalje može prikupljati informacije poput vaše IP adrese. Proksiranjem usluge preko svojih servera, Apple može da ograniči rizik od curenja informacija.

Promena je samo jedno od pregršta ažuriranja orijentisanih na privatnost koja dolaze na iOS 14.5. Druga značajna je Apple-ova funkcija transparentnosti praćenja aplikacija, koja će zahtevati od aplikacija da vas pitaju za dozvolu pre nego što mogu da vas prate u drugim aplikacijama i na web lokacijama. Kompanije poput Facebook-a usprotivile su se promeni i otišle su toliko daleko da su pripremile sopstvena obaveštenja pre nego što je ažuriranje postalo dostupno svima.

Čitajte više

Proslava Dana pobede sa pominjanjem Tita isključivo u negativnom kontekstu naprosto je budalasti performans kakve nam, raznim povodima, već odavno priređuju ovdašnji zvaničnici, ojačani prekodrinskom bratskom snagom.
Žena iz Vijetnama sa francuskim državljanstvom u svojoj 79. godini vodi pravnu bitku protiv koncerna koji su proizvodili “ejdžent orindž”. Njime je američka vojska u ratu trovala vijetnamsko stanovništvo.
Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.