Jezero

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Jezero se sada najednom našlo u žiži svetskih medija jer je povezano sa poslednjom misijom istraživanja planete Mars.
Fotografija: JPL/NASA
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Jezero je planinski gradić u Bosni i Hercegovini – sa oko 600 stanovnika, nalazi se na krajnjem obodu Republike Srpske, između opština Mrkonjić Grad i Šipovo, nadomak opštine Jajce u Federaciji BIH. Na mestu gde se reka Pliva uliva u jezero koje je izdubila u pitoresknom planinskom predelu, živopisno naselje od kamenih kućica još od rimskih vremena bilo je saobraćajni čvor, ali kao prolazna stanica za namernike, do današnjih vremena samo tiho leži, zaboravljeno među brdima.

Jezero se sada najednom našlo u žiži svetskih medija jer je povezano sa poslednjom misijom istraživanja planete Mars. Naime, po ovom naselju nazvan je jedan krater na Marsu, u oblasti Syrtis Major. Krater prečnika 49 kilometara u dalekoj prošlosti Marsa bio je, najverovatnije, ispunjen vodom i gradio je jezero u koje su se ulivali tokovi iz okolnih klanaca (koji su takođe nazvani po bosanskim toponimima – Sava, Pliva, Neretva, Una). Naziv kratera Jezero je doslovan i ne prevodi se na druge jezike (njegovo ime nije “Lake”), pošto se izvorno odnosi na bosanski gradić, a ne na jezero.

Dan uoči rođendana Nikole Kopernika, 18. februara, robotizovana NASA sonda Perseverance uspešno se spustila upravo u krater Jezero. Lansiran pre 7 meseci, robot čije ime znači Upornost, predstavlja do sada tehnološki najnapredniju i najambiciozniju misiju istraživanja terena na Marsu. Opremljen čitavim nizom sofisticiranih instrumenata, robot će ispitati teren u kome je nekad bila voda kako bi ustanovio, ni manje ni više, nego da li je u prošlosti na Marsu bilo života. Fotografija je prvi snimak koji je, neposredno nakon dramatičnog sletanja, Perseverance načinio u krateru na Marsu i prikazuje: Jezero.

Čitajte više

Proslava Dana pobede sa pominjanjem Tita isključivo u negativnom kontekstu naprosto je budalasti performans kakve nam, raznim povodima, već odavno priređuju ovdašnji zvaničnici, ojačani prekodrinskom bratskom snagom.
Žena iz Vijetnama sa francuskim državljanstvom u svojoj 79. godini vodi pravnu bitku protiv koncerna koji su proizvodili “ejdžent orindž”. Njime je američka vojska u ratu trovala vijetnamsko stanovništvo.
Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.