“Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević naglasio je da je riječ osnova kulture.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

U maloj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirana je tribina na temu “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”.

Na tribini su govorili muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević i prof. Mahmud Suljević, tribinom je moderirao prof. Mirzet Faković.

Govoreći o uticaju bosanskog jezika prof. Mahmud Suljević naglasio je da je jezik nosilac identiteta jednog naroda.

“Njime se čuva prošlost ali isto tako i budućnosti, njegovo baštinjenje nosi sa sobom prosperitet, u suprotnom, nedostatak svijesti o svom jeziku i svom identitetu dovodi do gubljenja jednog naroda. Uprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je prolazio bosanski jezik, on je opstao i opstaće sve dok ima neko da ga čuva, njime govori i ponosi se.”

Muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević naglasio je da je riječ osnova kulture.

“Sve potiče od riječ, ne postoji ništa dobro a da mu nije prethodila riječ, također ne postoji nijedna vrsta zla koje se dogodilo, događa se ili će se dogoditi a da mu nije prethodila riječ, najveće ratove je prouzrokovala riječ. Nakon što su ljudi ovdje prihvatili islam, onda je bosanski jezik obogaćen islamskom kukturom, islamskom civilizacijom, islamskim vrijednaotima i otud i mi imami i mi koji smo zaduženi za vjerski odgoj i promoviranje vjerske svijesti smo i pozvani sa tog aspekta da govorimo o bosanskom jeziku. Ono što postane obilježje muslimana na jednom prostoru, obaveza je to zaštititi i čuvati, jezkom se izražava kultura, izražava se vjera i istina, otuda je tolika borba oko tog jezika a jezik se najviše može promovirati čuvati upravo stvaranjem i pisanjem. Zbog toga je važno da mi budemo svjesni onoga što jesmo, da budemo svjesni naših vrijednosti.”

Tribinu je organizirala Bošnjačka kulturna zajednica a pokrovitelj tribine bila je Bošnjačka nacionalna fondacija.

Čitajte više