U OKC Abrašević izložba fotografija murala naslikanih na Street Arts Festivalu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Street Arts Festival Mostar egzistira od 2012. godine i svojim je kontinuiranim održavanjem omogućio Mostar postane sjecište urbane kulture gdje djeluju, osnažuju i afirmiraju se autori iz BiH, regije i cijeloga svijeta te stvaraju jednu od najvećih i najimpozatnijih galerija ulične umjetnosti na Balkanu.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Nakon predstavljanja u Sarajevu u Galeriji Artiona, Street Arts Festival Mostar organizira izložbu Murali 2020. u Mostaru u Omladinskom kulturnom centru Abrašević. Održat će se u subotu, 20.2.2021. s početkom u 18:00 sati i gdje će također biti prezentiran promotivni video Festivala The Neverending story u produkciji BONK studia.

Cilj ove izložbe, kako najavljuju organizatori je da se na jednom mjestu predstavi koncept prošlogodišnjeg Festivala te počne s aktivnostima u ovoj godini kada bi se trebao održati jubilarni deseti Street Arts Festival Mostar.

Deveti Festival bio je  fokusiran na domaću i regionalnu umjetničku scenu te nastavio atraktivni razvojni put u smislu općeg dobra i dokumentiranja vremena u kojem živimo. Uz podršku volontera, donatora i partnera uspjeli smo u  jako neizvjesnim i teškim uvjetima za djelovanje osmisliti program koji je na svojevrstan način energizirao javnim prostor i  rezultirao kvalitetnom produkcijom koja je upotpunila već postojeću galeriju pod otvorenim nebom, ističu organizatori.

Ugostili su muraliste i arhitekte čiji je umjetnički rukopis prepoznat na regionalnoj i svjetskoj  sceni ulične umjetnosti, domaće snage čije najbolje vrijeme tek dolazi, akademske kipare, mlade kreativce i neke od prvih grafitera u BiH.

Street Arts Festival Mostar egzistira od 2012. godine i svojim je kontinuiranim održavanjem omogućio Mostar postane sjecište urbane kulture gdje djeluju, osnažuju i afirmiraju se autori iz BiH, regije i cijeloga svijeta te stvaraju jednu od najvećih i najimpozatnijih galerija ulične umjetnosti na Balkanu. Međusobna senzibilnost i povezanost u zajedničkom vremenu i prostoru  stvorila je  jednu sasvim drugačija stvarnost na pozornici ulice te  izgradila street art scenu i pokret koji prerasta u ozbiljan umjetnički koncept s ulogom  urbanog i artikuliranog odgovora na pitanja modernog društva.

Izložba Murali 2020. realizira se uz podršku  programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Čitajte više

Sećamo se izjava prethodnog patrijarha Irineja o Kosovu kao zemlji koja je „natopljena našom krvlju“, te da stoga „ne mogu oni njome vladati“ ili o načelu da „ono što je silom oteto, silom se i vraća“.
Razgovaralo se o tome u kojoj meri vlast promoviše govor mržnje, kako se taj govor odomaćio u Skupštini Srbije, pa se poslanici takmiče ko će izreći više uvreda na račun opozicije i kritičara vlasti, kakav je uloga tabloida i desničarskih portala u širenju govora mržnje...
Srce mi je slomljeno, misli Nel. Ali u našoj porodici ne kažemo: „Srce mi je slomljeno“. Mi kažemo: „Ima li keksa?“ Mora se jesti. Mora se mrdati. Mora se misliti na nešto drugo.