Zločin u Kukurovićima: Bez odgovornih ni 28 godina poslije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Morat će da se procesuiraju svi procesi koji su počinjeni. Od Kukurovića ne odvajamo Štrpce ni Sjeverin. Srbija će morati u procesu evrointegracija da se time pozabavi jer će to biti veliki kamen spoticanja.
Zločin u Kukurovićima: Bez odgovornih ni 28 godina poslije_602e78cc6a8a9.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ni dvadeset i osam godina nakon zločina u Kukurovićima kojeg je Vojska Jugoslavije počinila u bošnjačkom dijelu sela u Opštini Priboj institucije države Srbije ne žele priznati odgovornost tako što bi kaznile počinioce i obeštetile porodice žrtava i sve mještane koji su ostali bez svoje imovine. U saopštenju Fonda za humanitarno pravo I Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i Sloboda podvučeno da su zločinci i danas bez osude a žrtve bez pravde. Iz Matice Bošnjaka podsjećanje da zločini ne zastarijevaju a da moderna evropska politička I vojna povijest ne pamti takav presedan da su građani ubijani od strane legalne vojske Srbije I Užičkog korpusa.

–Jedna crna mrlja na pravosuđu u Srbiji što nema presuda I procesuiranih slučajeva kao ni nalogodavaca. S pravne strane, ratni zločini ne zastarijevaju I obaveza države Srbije je da pokrene process kako bi žrtve našle smiraj a porodice osjetile pravdu a Bošnjaci drugačije osjećati u ovoj zemlji, kaže ispred Matice Bošnjaka Dženis Šaćirović

Vjeruje da će sam proces Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti ključan da se privedu kraju ovaj ali I svi drugi zločini.

–Morat će da se procesuiraju svi procesi koji su počinjeni. Od Kukurovića ne odvajamo Štrpce ni Sjeverin. Srbija će morati u procesu evrointegracija da se time pozabavi jer će to biti veliki kamen spoticanja. Kako se približavamo oblastima gdje se te stvari razmatraju to će morati doći na Dnevni red. Nadam se da će biti sluha za pravičnost I pravdu u ovoj zemlji I da će to biti završeno konačno

Podsjeća i da se porodice žrtava suočavaju i sa odbijanjem institucija Srbije da se za civilne žrtve rata proglase članovi njihovih porodica.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.