SPC bira novog patrijarha

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kako se bira patrijarh?
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u četvrtak, 18. februara otpočela je proceduru izbora novog poglavara, 46. po redu patrijarha, nakon što je prethodni Irinej tri meseca ranije preminuo usled posledica bolesti izazvane korona virusom, COVID-19.

Nakon održane liturgije, koja predstavlja molitveni deo zasedanja, u toku je radni deo, tokom kog Sabor bira novog crkvenog poglavara.

Prema nezvaničnim informacijama, prva pauza predviđena je za 15 časova, javlja agencija Beta.

Kandidat za patrijarha može biti neko od 30 arhijereja. Uslov je da je kandidat eparhijski arhijerej (na čelu eparhije pod upravom SPC) najmanje pet godina. Pravo glasa ima njih 39, koliko Sabor SPC ima članova.

Zasedanje Sabora, umesto u zgradi Patrijaršije, kao što je to bio slučaj do sada, održava se, kako je saopštila SPC, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Razlog za izmeštanje mesta zasedanja zvanično nije saopšten, a u javnosti se spekulisalo da je do toga došlo zbog pandemije.

U saopštenju SPC je navela da nije predviđeno prisustvo medija događaju i da će po završetku zasedanja biti izdato zvanično saopštenje za javnost.

Pojedini mediji izvestili su ranije da je bilo predloženo da učesnici izbornog Sabora, umesto u patrijaršijskom domu, odsedaju u beogradskom hotelu „Hilton“ kod jednog od centralnih beogradskih trgova Slavija, što je izazvalo reakcije u javnosti.

Međutim, te informacije do zaključenja ovog teksta niko iz SPC nije ni potvrdio ni demantovao.

Patrijarh predstavlja SPC pred drugim autokefalnim crkvama i pred matičnom državom. On predsedava najvišim organom vlasti SPC – Saborom, kao i Sinodom čiji je stalni član uz četiri episkopa koji se menjaju.

Značaj izbora patrijarha za SPC je veliki, zbog toga što on predstavlja SPC i u eparhijama u zemljama regiona, poput Crne Gore i Kosova, ali i drugim stranim državama u kojima SPC ima svoje eparhije.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, 84,59 odsto stanovništva u Srbiji se izjasnilo da pripada pravoslavnoj veroispovesti.

Kako se bira patrijarh?

Iako je mesto zasedanja Sabora SPC promenjeno, sam izbor i način ustoličenja novog patrijarha ostaje isti.

Izbor novog patrijarha propisan je Ustavom SPC. Bira se tokom zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora kao skupštine svih episkopa, vladika, mitropolita koji dolaze na sednicu.

Kako je u ranijoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije pojasnio teolog Mladen Aleksić, oni na sednici pokreću izborni postupak, i taj sabor postaje Izborni sabor.

Ustav SPC nalaže da Izborni sabor treba da se održi najkasnije tri meseca od upražnjavanja mesta patrijarha – odnosno “patrijaršijskog prestola”, kako piše u dokumentu. Saboru treba da prisustvuje dve trećine članova – arhijereja.

Na Izbornom saboru, članovi predlažu trojicu kandidata za patrijarha.
Procedura nalaže da se oni biraju tajnim glasanjem. Svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje “apostolskim žrebom”, koji podrazumeva da se imena trojice kandidata stavljaju u zasebne koverte, a one zatim u Jevanđelje (hrišćanski religijski spis koji opisuje život i učenje Isusa Hrista).

U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

„Apostolski žreb“ je uveden u vreme patrijarha Germana, šezdesetih godina prošlog veka, sa ciljem da se otkloni politički uticaj. Ova praksa se danas ne primenjuje nigde drugde u pravoslavnom svetu.

Na taj način izabran je i prethodni patrijarh Irinej.

Izbor novog poglavara u doba pandemije

Patrijarh SPC Irinej preminuo je 20. novembra prošle godine od posledica zarazne bolesti COVID-19. U Vojnu COVID bolnicu Karaburma primljen je 4. novembra nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđena infekcija korona virusom.

Tri dana ranije, 1. novembra 2020. patrijarh Irinej je služio opelo i liturgiju na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, koji je preminuo od COVID-a 19.

Događaju, na kome se nisu poštovale epidemiološke mere, prisustvovalo je više hiljada vernika.

Nakon što je 17. novembra iz SPC saopšteno da se patrijarhovo stanje stabilizovalo, 19. novembra SPC je navela da se zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršalo.

Vest o njegovoj smrti stigla je dan kasnije. Sahranjen je u kripti hrama Svetog Save u Beogradu 22. novembra, uz prisustvo državnog vrha Srbije, političkih predstavnika Srba iz regiona i sveštenstva SPC.

Patrijarh Irinej bio je oštar kritičar Zapada, zalagao se za bliže odnose sa Rusijom i protivio se autokefalnosti ukrajinske crkve.

Nasleđena nerešena pitanja

Izbor novog patrijarha odigrava se u vreme kada je SPC opterećena nerešenim problemima oko crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Srpska pravoslavna crkva protivi se usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, sa stavom da tim zakonom želi da se “otme imovina” SPC u Crnoj Gori.

Sa Makedonskom pravoslavnom crkvom postoji višedecenijski spor u vezi sa statusom. Njoj nije priznata autokefalnost ni posle više od pola veka od kako se odvojila od SPC.

Pred novim poglavarom SPC naći će se i odnos prema politici vlasti prema Kosovu, kao i popunjavanje upražnjenih eparhija i izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Takođe, SPC je opterećena neslaganjem i u sopstvenim redovima, nakon javnih istupa pojedinih episkopa, pre svega episkopa diseldorfskog i cele Nemačke vladike Grigorija.

Episkop Grigorije je u više navrata proteklih meseci bio na meti napada tabloida zbog iznošenja svojih stavova koji se ne poklapaju sa zvaničnim stavovima SPC i izjava u kojima je kritikovao aktuelnu vlast prevođenu Srpskom naprednom strankom (SNS), na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

On je vlastima u Srbiji zamerio autoritarnost i nedostatak slobode medija.

Gostujući u „Pregledu dana“ Newsmax Adria 6. januara 2021. uoči Božića po julijanskom kalendaru, vladika Grigorije je izjavio da želi da „skupi 30, ako je moguće i 300 ljudi, između 30 i 60 godina, koji su spremni da se žrtvuju za Srbiju“, na šta je reagovao poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović, optuživši vladiku za političko delovanje.

Na društvenoj mreži Tviter, Đukanović je tada napisao:

„Budi pošten, skini mantiju i izađi na izbore, pa da vidimo kako narod ceni taj tvoj plan. Ovako, davati čiste političke izjave sa pozicije episkopa je sramota”.

Aktuelna vlast godinama unazad ima bliske odnose sa SPC. Patrijarh Irinej je tokom deset godina koliko je, do svoje smrti, bio na čelu SPC, imao česte sastanke sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Uprkos činjenici da je Srbija sekularna država u kojoj su po Ustavu država i crkva odvojene, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa patrijarhom Irinejem se sastajao pred svaku važnu državnu odluku.

Finansijska podrška države

Država je tokom prethodnih godina i finansijski podržavala crkvu. Odlukom Vlade iz jula 2020. iz budžetske rezerve izdvojeno je dodatnih milijardu dinara (8,5 miliona evra) Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

To je bio treći put u tri godine da su iz budžeta izdvojena sredstva kao pomoć SPC.

Prethodno je Vlada u martu 2019. odobrila pomoć SPC od 1,18 milijardi dinara ili oko 10 miliona evra za izgradnju Hrama Svetog Save, dok je 2018. dodelila milion evra Patrijaršiji kao dotaciju za izmirenje prispelih zakonskih obaveza.

Čitajte više