ROTIRAJUĆI MOSTAR

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dakako, tamo gdje su većina Srbi i Hrvati – tamo nema rotacije među njima. Unatoč političkim ili interesnim razlikama, oni imaju političku svijest i zrelost da imaju jednog ispred sebe, koji može zastupati političke i državne interese svih Srba i svih Hrvata u odnosu na Bošnjake/Bosance, koji nemaju ni tu političku svijest ni tu političku zrelost, već se iznutra izjedaju poput crva ispod kore hrasta, koji će se zbog te crvojedine vremenom osušiti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Nakon tri neuspješna pokušaja, danas je četvrti pokušaj da Mostar dobije gradonačelnika nakon dvanaest godina blokade zdravog razuma.

Takozvane probosanske političke struje mogle su u petak 10. februara, 2021. god. izbrati probosanskog gradonačelnika grada Mostara, ali nisu. Nisu zato što se stari probosanski junaci boje da će ih mlade probosanske junačine pitati šta su radili dosad, a mlade probosanske junačine i junakinje su okusile zabranjeno voće vlasti, pa im se to osladilo makar što ih iz raja izgone u mostarski pakao.

Shvativši da u paklu nije isto kao u mostarskom raju, jedan od mladih probosanskih junačina se dosjetio da je najbolje da se mostarski gradonačelnik rotira. Rotacija je spas za Mostar. Sistem/sustav rotacije čelnih političkih pozicija ima Švicarska, pa što ga ne bi imala i Bosna. Ako ni na što drugu, Bosna može ličiti na Švicarsku po rotaciji svojih troglavih predsjednika bosanske države. Pa, ako je tako, na vrhu bosanske države, zašto onda ne bi moglo biti i na vrhu jedne općine kao što je Mostar.

Antibosanske iliti prohrvatske političke struje su se gromoglasno usprotivile prijedlogu rotacije gradonačelnika u Mostaru. Rotacijom se, navodno, ugrožavaju Hrvati u Mostaru a afirmira se takozvani probosanski blok. A svaka afirmacija probosanskog političkog naratova, posebno građanskog, je za hrvatski Ha-de-ze neprihvatljiva zato što Hrvati imaju dvije države – stožernu i usputnu. Stožerna im je Hrvatska, a usputna Bosna, koja im, između ostalog, služi da pobjegnu od hrvatskog zakona. A Hrvatska im, između ostalog, služi za skrivanje ratnih zločinaca za počinjene zločine u Bosni. Ima li sretnijeg naroda od hrvatskog, koji ima dvije države a opet se osjeća ugroženim od probosanskih rotacija u Mostaru?

Upravo tako. Rotacija gradonačelnika Mostara ne odnosi se na Hrvate, već samo na Bošnjake/Bosance, koji imaju više probosanskih struja, koje se međusobno isključuju zato što dolazi do narcisoidnog spoja, koji ih iznutra uništava. To je trenutno stanje probosanskog političkog mentalnog sklopa, kojeg čine Bošnjaci/Bosanci, kojima nisu više rivali antibosanski politički akteri. Oni su sada rivali unutar samih sebe i zato nemaju povjerenja jedni u druge. Nema pojedinca unutar probosanske struje, kojem bi svi probosanski junaci mogli povjeriti gradonačelničko mjesto grada Mostara. Zato je rješenje u rotaciji, ali ne s Hrvatima već među Bošnjacima/Bosancima, koji treba da se rotiraju zato što Bošnjaci/Bosanci, koji se, navodno, bore za građansku bosansku državu, ne vjeruju jedni drugima. Eto, tolika je probosanska kolektivna nacionalna i državna svijet! Na nuli!

Dakako, tamo gdje su većina Srbi i Hrvati – tamo nema rotacije među njima. Unatoč političkim ili interesnim razlikama, oni imaju političku svijest i zrelost da imaju jednog ispred sebe, koji može zastupati političke i državne interese svih Srba i svih Hrvata u odnosu na Bošnjake/Bosance, koji nemaju ni tu političku svijest ni tu političku zrelost, već se iznutra izjedaju poput crva ispod kore hrasta, koji će se zbog te crvojedine vremenom osušiti.

Vjerovatno, ista priča o rotaciji načelnika čeka i Srebrenicu!

I, ako se ovako nastavi, nije isključeno da će doći vrijeme kad će se tražiti i rotacija muftija i imama među Bošnjacima/Bosancima?!

Ovaj trend nepovjerenja, koji se širi među Bošnjacima/Bosancima, nije za šalu, već je to ozbiljna stvar o kojoj bi umni i odgovorni ljudi u Bošnjaka/Bosanaca morali misliti i razgovarati!

Morali bi Bošnjaci/Bosanci shvatiti da im je politička pamet u rasulu. O moralnoj svijesti ne smije se čak ni govoriti. Jer da smije ne bi se dogodio slučaj Husejn ef. Đoze u bosanskom parlamentu. Gore od toga je što za taj skandalozni politički i moralni prestup niko nije kriv, niko nije sankcioniran ni najobičnijom ostavkom.

Naprotiv, krivi su oni koji šire hajku o Đozinom slučaju na časne ljude, kojima se to nehotice omaklo. To nije naopaka već naizvrat logika, koja naciju vodi u sunovrat. To je znak da nema nikakvih sankcija za bilo kakav javni prestup makar bio na moralnu i političku štetu nacije. To porazno stanje uma i srca treba da zabrine sve savjesne i odgovorne Bošnjake/Bosance!

Bošnjaci/Bosanci su izgubili svoju časnu riječ i svoje pošteno djelo!

Postali su neosjetljivi na nemoral i nepravdu!

Previše su zagledani u svoje sebično zrcalo!

Mostar je povod, a uzroka je mnogo!

Dragi moji,
Moramo se liječiti od ove opake bolesti, od bolesti nepovjerenja među nam, koje raste zbog nedostatka hrabrosti da kažemo sami sebi „bobu bob, a popu pop“.

Allahov Poslanik je rekao: „Reci istinu makar gorka bila“! Amin!

Čitajte više