Senat oslobodio Trampa, on najavljuje političku borbu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bivši američki predsjednik Donald Tramp oslobođen je optužbi za podsticanje upada u Kapitol. Raspravu u Senatu obilježila je špaga republikanca Miča Mekonela koji je rekao da je Tramp kriv, ali je glasao za oslobađanje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Osuda doskorašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa bila je malo vjerovatna jer zahtijeva dvotrećinsku većinu od 67 glasova. Na kraju je za potvrdu impičmenta glasalo 57 senatora, dok je protiv bilo 43. Pored svih pedeset demokrata, i sedam republikanaca bilo je za osudu bivšeg šefa države.

Tramp je prvi čovjek protiv kojeg je upriličeno ovakvo suđenje pošto je napustio Bijelu kuću, i prvi predsjednik koji se dvaput suočio sa impičmentom – oba puta oslobođen.

„Ovo je bila još jedna faza najvećeg lova na vještice u istoriji zemlje“, saopštio je Tramp poslije odluke Senata. On je pristalicama poručio da je „tek počeo naš istorijski, patriotski i prelijepi pokret da načinimo Ameriku ponovo velikom“.

Demokrate kritikuju

Tramp je konkretno bio optužen da je podstakao upad u Kongres šestog januara dok se u njemu potvrđivala izborna pobjeda Džozefa Bajdena, današnjeg predsjednika. Tramp je prethodno pozvao pristalice da krenu ka Kongresu, a upad se završio sa petoro žrtava.

„Ti kriminalci su nosili njegove barjake. Isticali njegove zastave. I urlali parole lojalnosti prema njemu“, rekao je vođa republikanskih senatora Mič Mekonel poslije glasanja. On je rekao da je „van sumnje“ da je Tramp „praktično i moralno odgovoran za izazivanje“ nereda.

Ipak, Mekonel je glasao za oslobađanje Trampa, kao i većina republikanskih senatora. On je to objasnio tumačenjem da „ustavno nije dozvoljeno“ da se u Kongresu osudi predsjednik koji više nije na funkciji.

Među sedmoro republikanskih senatora koji su glasali za osudu bio je i bivši predsjednički kandidat Mit Romni.

Vođa demokratskih senatora Čak Šamer kritikovao je većinu republikanskih kolega, rekavši da su „zauvijek upisali svoja imena u istoriju ispod Trampovog imena“. Kako je rekao, Trampova uloga u neredima na Kapitolu je najsramniji potez nekog američkog predsjednika u istoriji, a „većina republikanaca nije mogla da skupi hrabrost ili moralnost da to osudi“.

Čitajte više