Samoopredeljenju najviše glasova na kosovskim izborima

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera ispred te stranke, Aljbin Kurti proglasio je pobedu na kosovskim parlamentarnim izborima.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, Samoopredeljenje je dobilo 47,75 odsto glasova, daleko ispred Demokratske partije Kosova (PDK) sa 17,34 odsto, trenutno vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 13,41 odsto glasova i Alijanse za budućnost Kosova (AAK) sa 7,60 procenata.

To su preliminarni rezultati kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora održanih juče.

Samoopredeljenju podrška 48 odsto birača

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova, Pokret Samoopredeljenje vodi sa 48 odsto glasova, odnosno dobio je podršku oko 322.000 glasova birača.

Sledi Demokratska partija Kosova sa oko 17 odsto glasova za koju je, prema dosadašnjim rezultatima glasalo 116.000 građana sa pravom glasa.

Demokratski savez Kosova je na osnovu 50 odsto rebrojanih glasova dobio oko 90.000 glasova ili oko 13 odsto.

Kurti: Ovo je bio referendum za pravdu i protiv korupcije

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera ispred te stranke, Aljbin Kurti proglasio je pobedu na kosovskim parlamentarnim izborima.

„Ovo je bio referendum za pravdu, protiv zarobljavanja države i korupcije. Ovo je bez presedana na posleratnom Kosovu”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare iz sedišta svoje stranke u Prištini.

„Novi dan počinje sutra. Pred nama je mnogo posla i obaveza, jer je zemlja u krizi“, rekao je on i dodao da svi moraju da preuzmu odgovornost kako bi Kosovo postala zemlja u kojoj može da se živi.

Vjosa Osmani, kandidatkinja sa liste Samoopredeljenja, je istakla da će se “Kosovo promeniti” ovom pobedom na parlamentarnim izborima.

„Novim institucijama upravljaće pravda“, rekla je ona.

Vučić: Nadao sam se ovom rezultatu Srpske liste

Upitan da prokomentariše izborne rezultate Srpske liste na parlamentarnim izborima održanim 14. februara na Kosovu, prema kojima je ta lista osvojila svih 10 mesta rezervisanih za srpsku zajednicu na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nadao tome.

“To je važna stvar i nama predstoji težak period”, rekao je Vučić gostujući na Televiziji Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su srpski zvaničnici “dobili informaciju” da predstavnici Kosova pokušavaju da učlane Kosovo u Konferenciju ustavnih sudova, te da će zvanični Beograd, ukoliko je to tačno, Prištini dati odgovor “koji im se neće dopasti”.

“Ako se do kraja februara i početka marta pokaže da je to istina, to znači da oni više ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma. Mi ćemo biti primorarni da na to odgovorimo. A, odgovor će biti ozbiljan, diplomatski i ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a ja već sada mogu da kažem da će ih biti”, rekao je Vučić u gostovanju na TV Pink.

Konferencija evropskih ustavnih sudova, koja je osnovana u Dubrovniku 1972. godine, okuplja predstavnike 40 evropskih ustavnih ili ekvivalentnih sudova koji vrše ocenu ustavnosti.

Čitajte više