BiH najlošija u regionu za pokretanje online biznisa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Brzina mobilnog interneta je najbrža u Hrvatskoj, zatim Albaniji, Srbiji, dok je Slovenija na četvrtom mjestu. U Bosni i Hercegovini je najsporiji.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Kako bi istražili u kojim državama su najbolji uslovi za pokretanje online biznisa, ekipa portala Best Accounting Software analizirala je 99 država kroz 20 kategorija (od BDP-a po stanovniku i stopi poreza na dobit do broja društvenih medija, korisnika interneta i prostora za rad).

Pronašli su da se većina zemalja najpogodnijih za pokretanje online biznisa nalazi u Evropi, a zatim Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Singapuru. Ipak, pored svih prednosti, u ovim državama je i stopa poreza na dobit znatno viša.

Listu top 10 država čine Danska, Švajcarska, Holandija, SAD, Norveška, Švedska, Singapur, Njemačka, Kanada i Luksemburg.
Najgore države za pokretanje onlajn biznisa su Haiti, Venecuela, Uganda, Angola, Zambija, Pakistan, Kambodža, Nepal, Bangladeš i Tadžikistan, prenosi Al Jazeera Balkans.

Od država regiona zapadnog Balkana koje su obuhvaćene ovim istraživanjem ubjedljivo je najbolje rangirana Slovenija i nalazi se na visokom 22. mjestu. Bosna i Hercegovina (55.) i Albanija (54.) su najlošije rangirane.

Slovenija postiže najbolji skor u gotovo svim kategorijama koje su korištene u istraživanju. Samo u četiri kategorije neka druga država regije postiže bolji skor.

Brzina mobilnog interneta je najbrža u Hrvatskoj, zatim Albaniji, Srbiji, dok je Slovenija na četvrtom mjestu. U Bosni i Hercegovini je najsporiji.

Stopa poreza na dobit je najbolja u Bosni i Hercegovini i iznosi 10 posto, dok je u Sloveniji 19 posto i najviša je u regionu.
Istraživanje je pokazalo da u Albaniji potrebno svega pet dana za pokretanje biznisa. Slično je u Srbiji (7 dana) i Sloveniji (8 dana). U Hrvatskoj je potrebno 20 dana, a u Bosni i Hercegovini čak 80.

Još jedna kategorija u kojoj Slovenija nije dominantna jeste i broj takozvanih Co-work prostora – kancelarijski prostori za najam u kojima mogu raditi radnici različitih kompanija. Tu je dominantna Srbija sa 46 takvih prostora. Hrvatska ima 22, Slovenija 16, BiH 12 i Albanija 11, prenosi Blic.

Čitajte više

U SAD-u je platformski rad zahvatio puno veći broj zanimanja nego u Europi – osim kao vozači taksija, čistači/ce i dostavljači hrane, platformski radnici pružaju i usluge poput brige o djeci i starijima.
Izgubi li Vučić Beograd, onda je stvarno gotov, u tom slučaju tron na dvoru postaje simbol istinski ceremonijalne komedije.
Vreme je da jasno kažemo da se pravo na Medicare mora proširiti na milione starijih radnika kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija.