Aljbin Kurti pred velikim trijumfom

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Sve osim ubjedljive pobjede Samoopredjeljenja bilo bi čudo, piše štampa na njemačkom uoči nedjeljnih izbora na Kosovu. Kurti je stekao neslućenu popularnost, ali mu formiranje vlasti može otežati Srpska lista.
Aljbin Kurti pred velikim trijumfom_6025eba5a2f63.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ugledni “Frankfurter algemajne cajtung” piše da sve ukazuje na konačno osvajanje vlasti od strane Aljbina Kurtija i njegovog Samoopredjeljenja. „Znatan dio kosovskog društva polaže nade u Kurtija. Vjerodostojnim se smatra njegovo obećanje da će podržati pravosuđe u borbi protiv korupcije. Za Kurtija je pogodno što ga prihvataju posebno mladi, jer Kosovo ima daleko najmlađe stanovništvo Evrope.“

List podsjeća da je Kurtijev prvi premijerski mandat okončan u martu prošle godine pošto ga je „na cjedilu ostavio“ koalicioni partner, Demokratska liga Kosova. „Iza kulisa“ je Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel „vršio ogroman pritisak, jer je vidio Kurtija kao prepreku da za svog šefa isposluje što brže srpsko-kosovsko pomirenje koje će ovaj moći da proda kao dil.“

„Prijetnje su išle do mogućeg povlačenja američkih trupa koje su stacionirane na Kosovu od 1999. Iz kosovske perspektive, to je poput prijetnje atomskom bombom, jer osjećaj sigurnosti kod kosovskih Albanaca u velikoj mjeri počiva na američkom vojnom prisustvu u zemlju“, navodi list.

Franfurter algemajne podsjeća da se do danas mnogo toga promijenilo – u Kurtijevu korist. „Tramp i Grenel su istorija. Hašim Tači, do prije godinu dana predsjednik i saradnik Amerikanaca u rušenju Kurtija, moraće pred Specijalnom sudom u Hagu da odgovara zbog optužbi za ratne zločine devedesetih. Samoopredjeljenje u anketama stoji bolje nego ikad. Sve osim ubjedljive pobjede bilo bi iznenađenje.“

Podsjeća se da sâm Kurti ne predvodi listu, jer je u oktobru 2018. pravosnažno osuđen za napad suzavcem u parlamentu. Prema zakonu, kandidati za poslanike tri godine pred izbore ne smiju imati takve presude. „Doduše, zakon ništa ne kaže o izboru šefa Vlade koji ne mora da pripada parlamentu. A samo ta funkcija zanima Kurtija.”

I drugi veliki frankfurtski list, Frankfurter rundšau, piše da je „lijevo-nacionalno“ Samoopredjeljenje pred ubjedljivom pobjedom. Desetine hiljada ljudi se okupljaju na mitinzima, često bez maski, i skandiraju ime Aljbina Kurtija, piše list. Dodaje se da ankete predviđaju Samoopredjeljenju između 40 i 51 odsto podrške.

Jeta Kranići, politička analitičarka iz Prištine, objašnjava tu popularnost „kombinacijom želje birača za promjenama i razočaranjem u etablirane stranke“. Stranke kao što je upravo Demokratska liga Kosova – popularna političarka Vjosa Osmani, koja je tu partiju predvodila na prošlim izborima, sada je na listi Samoopredjeljenja. „Registrovalo se više od 100.000 glasača iz dijaspore. Većina će izvjesno glasati za Samoopredjeljenje“, kaže Krasnići.

List navodi da Samoopredjeljenje teško može samo da vlada čak i ako osvoji više od polovine glasova. „Jer 20 od 120 mjesta u parlamentu rezervisano je za manjine na Kosovu – polovinu njih drži Srpska lista kojom upravlja Beograd“, navodi Frankfurter rundšau.

Prema riječima analitičarke Krasnići, Srpska lista pokušava da stavi pod kontrolu i mandate koji pripadaju drugim manjinama, tako što orkestrira glasanje za pogodne kandidate. „Ako ta taktika uspije, Srbija bi mogla da ojača moć blokade u kosovskom parlamentu“, kaže ona.

Kao još jednu prepreku, list navodi izbor novog predsjednika Kosova. Šef države se bira u parlamentu i to dvotrećinskom većinom, a „Kurti ne važi za kovača kompromisa“. Ako šest mjeseci ne bude izabran novi predsjednik, opet se ide na izbore.

Reporterka bečkog “Standarda” pričala je u Prištini sa 18-godišnjakinjama koje prvi put imaju pravo glasa, a nemaju dilemu – biraće Samoopredjeljenje. Jedna od njih je rekla: „Vrijeme je da se konačno smijene druge stranke. Njih zanimaju samo pare, one su napravile sistem korupcije. Mi smo nova generacija, mi sa ratom nemamo ništa, ali nam trebaju dobro obrazovanje i radna mjesta.”

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.